În cadrul ședinței Guvernului de astăzi, 24 octombrie, a fost aprobat Regulamentul privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor. Conform acestuia, familiile vor primi la nașterea copiilor un set de bunuri în valoare de 2000 mii de lei pe lângă îndemnizația unică de 5.300 de lei.

Setul de bunuri de primă necesitate pentru fiecare nou-născut include cel puțin următoarele bunuri:

1) body cu mâneci lungi, din bumbac, dimensiune 0-3 luni – 1 unitate;

2) pantalon din bumbac, dimensiune 50-56 cm – 1 unitate;

3) maletă din bumbac, dimensiune 0-3 luni – 1 unitate;

4) căciulă din bumbac, dimensiune 0-3 luni – 1 unitate;

5) ciorapi din bumbac, dimensiune 0-3 luni – 1 pereche;

6) pătură tricotată, dimensiune 60 x 80 cm – 1 unitate;

7) set lenjerie de pat pentru copii (cearșaf, cearșaf plapumă, față de pernă), din bumbac – 1 unitate;

8) pachet cu scutece (cel puțin 20 de scutece), mărimea 1 (≤5 kg) – 1 unitate;

9) set cosmetice pentru copii (șampon-spumă, cremă sub scutec, ulei), fără parabeni, hipoalergenice, inodore – 1 unitate;

10) șervețele umede de unică folosință pentru copii de la 0 ani, hipoalergenice, cu PH-neutru, inodore – 1 unitate;

11) jucărie de pluș – 1 unitate;

12) cutie din material dur, rezistent, confortabil și posibil de utilizat pentru somn, dimensiune 43 x 70 x 27 cm, cu imprimarea denumirii acțiunii „O nouă viață” – 1 unitate.

Setul de bunuri va fi de producție autohtonă, cu excepția pachetului de scutece. Culorile bunurilor vor fi neutre, potrivite pentru fete și băieți.

Setul de bunuri va fi acordat gratuit beneficiarului după naștere, prin completarea unui formular, la care se va anexa copia actului de identitate al beneficiarului și a certificatului medical constatator al nașterii. Beneficiarul va completa chestionarul până la externarea din instituția medico-sanitară.

În cazul în care setul de bunuri nu a fost acordat până la externare din instituția medico-sanitară din cauza lipsei acestuia, operatorul economic va livra beneficiarului la domiciliu setul de bunuri și va asigura completarea și transmiterea către instituția medico-sanitară a formularului, cu anexarea copiei actului de identitate al beneficiarului și a certificatului medical constatator al nașterii.

Asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor în temeiul prezentei hotărâri se va realiza începând cu 1 decembrie 2018, din contul și în limitele mijloacelor aprobate în bugetul de stat, precum și din alte surse, conform legislației în vigoare.

Mai multe detalii despre Regulament găsiți AICI!