(foto, video) Ce mistere ascund subteranele din Chișinău. Acestea s-ar putea transforma în muzee, galerii sau zone de agrement

catacombe-priscilla-2

Un grup de arheologi și urbaniști din Chișinău, în curând vor lansa un proiect unic nu doar pentru Chișinău, dar și pentru întreaga țară. Este vorba de explorarea beciurilor secrete, tunelurilor ascunse, subteranelor uiate ale capitalei. Aceste locuri părăsite și neștiute de până acum, vor putea deveni o adevărată atracție turistică.

La Chișinău, grație unui nou proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii, va fi posibilă cercetarea și descoperirea timp de 12 luni a straturilor culturale subterane ale Chișinăului.

„O echipă formată din 6 specialiști vor cerceta catacombele din capitală, iar ulterior acestea s-ar putea transforma în muzee, galerii sau zone de agrement. Potrivit experților, în Chișinău există o întreagă rețea subterană de galerii care pe timpuri erau interconectate”, se spune într-un material realizat de Vocea Basarabiei.

Pe strada Alexandru cel Bun 19 se află una dintre subterane în proces de cercetare. Ion Ștefăniță spune că „aceste beciuri subterane sunt cele mai mari beciuri pe care le-am găsit în urba istorică a Chișinăului”.

Timp de un an, cercetătorii vor aduna informația necesară care să permită, ulterior, valorificarea acestor spații. „Acest proiect pe care-l lansăm este de fapt unul pilot, deoarece, noi am vrea ca în anii următori să extindem proiectul și în alte localități din Republica Moldova. Acestea au la fel construcții subterane, care sunt adeseori neglijate”, spune Sergiu Musteață, istoric, autorul proiectului.

fotocredit: Sergiu Musteață

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente