Erdogan: O copie a sabiei lui Ștefan cel Mare va fi dată poporului moldovenesc

sabia-stefan-cel-mare

O copie a sabiei lui Ștefan cel Mare ar putea să fie adusă în Republica Moldova. Despre asta a anunțat președintele Turc, Recep Tayyip Erdogan în cadrul declarațiilor de presă de la întrevederea sa cu Igor Dodon. Totuși, potrivit liderului de la Ankara, originalul nu poate fi scos din țară întrucât este un artefact de importanță mondială.

Declarațiile au fost făcute după ce Igor Dodon a amintit șde faptul că Sabia lui Ștefan cel Mare este de la Istanbul și a menționat că a cerut poate să aducă o copie sau chiar originalul, întrucât în Moldova este marcat „Anul lui Ștefan cel Mare”.

La rândul său, Erdogan a promis că acțiunile sale sunt limitate

„Am vorbit cu Ministrul Culturii și va trimite o copie a Sabiei lui Ștefan cel Mare. Ea este un unicat și nu poate fi scoasă înafara muzeului. Dar anterior, cum am făcut o copie pe care am dat-o poporului român la solicitarea lor, așa vom face și pentru poporul moldovean”, a mai spus Erdogan.

Sabia lui Ștefan cel Mare se află în prezent în muzeul Topkapî din Istanbul, Turcia. Sabia este expusă într-o sală dedicată armelor, alături de p sabie japoneză. Pe mânerul acesteia este scris în slavonă „Io Ștefan Voievod, domn al Țării Moldovei”.

#Cum a ajuns sabia la turci?

Se presupune că Ştefan cel Mare personal şi-a predat sabia turcilor, în momentul în care a acceptat să plătească tribut. Este puţin probabil însă ca voievodul să fi renunţat la simbolul dinastiei şi al moharhilor Moldovei.

O altă variantă şi de departe acceptată este jefuirea visteriei domneşti de către turci. Acest eveniment s-ar fi întâmplat după 1538, când Petru Rareş a fost alungat de campaniile de represalii ale lui Soliman Magnificul. Domnul adus de turci Ştefan Lăcustă i-a lăsat pe otomani să jefuiască tezaurul, luând cu ei şi spada voievodală.

De atunci, spada lui Ştefan cel Mare a stat în palatul sultanului. Deşi au fost deschise tratative cu autorităţile turceşti pentru aducerea spadei în România, inclusiv existând varianta unui schimb de artefacte, arma a rămas la Istanbul. În muzeele româneşti există doar copii ale celebrei arme.

În Moldova, de asemenea există doar copii neoficiale ale acestei arme.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente