Gimnaziul din Moşana, raionul Donduşeni, dispune de un nou sistem de încălzire, pe bază de biomasă, care va asigura căldură ecologică la preţuri avantajoase. În gimnaziul din Moşana învaţă 150 de copii, dintre care 20 vin cu autobuzul din trei localităţi vecine, unde nu există instituţii de învăţământ.

Clădirea şcolii a fost construită încă în anii ‘60 ai secolului trecut, iar sistemul de încălzire era punctul său vulnerabil. Cazanele se defectau des, reparaţiile se ţineau lanţ, piesele de schimb erau tot mai greu de găsit, iar administraţia şcolii se aştepta ca utilajele să iasă definitiv din uz într-un an sau doi. Odată cu instalarea sezonului rece, temperatura din sălile de clasă ajungea la maxim +17 grade, iar pe holuri era şi mai frig. Şi asta în condiţiile în care instituţia cheltuia lunar circa 20 de mii de lei pentru lemne şi cărbune, o sumă astronomică pentru un buget auster al unei şcoli cu un număr mic de elevi.

IMG_3215

„Aveam un deficit bugetar de circa 200 de mii de lei. O bună parte din această sumă se datora sumelor exagerat de mari pe care le achitam pentru căldură”, spune directoarea instituţiei, Larisa Traci.

Astfel, schimbarea sistemului de încălzire era prima sarcină pe lista de priorităţi a administraţiei şcolare. Soluţia a venit din partea Uniunii Europene, prin intermediul unui program de granturi pentru construcţia şi instalarea unor centrale termice cu arderea combustibilului din biomasă. „Îmi doream un astfel de proiect pentru şcoala noastră. Ştiam, din discuţiile cu alţi directori de şcoală, despre cât de eficiente sunt cazanele pe biomasă şi speram să putem aduce acest proiect şi în localitatea noastră”, susţine directoarea.

IMG_3227

Şcoala a depus cererea la concurs în septembrie anul 2016, iar la câteva luni distanţă a aflat că se numără printre câştigători. Cu banii obţinuţi – 52 696 Euro, acordaţi de Uniunea Europeană, a fost construită de la zero clădirea pentru centrala termică şi au fost procurate şi instalate două cazane de bază de biomasă (brichete şi peleţi) cu o capacitate totală de 300 kW. Contribuţia comunităţii la acest proiect se ridică la 6 308 euro. Utilajul instalat este de ultimă generație şi a fost produs în Polonia. Pompele sunt energo-eficiente și automatizate. În cazul în care o pompă de căldură se defectează, automat se porneşte cealaltă. Deservirea centralei termice a fost pusă în seama a trei angajaţi, care au fost instruiţi de firma care a instalat utilajele.

După instalarea noului sistem de încălzire, în toate încăperile şcolii, care numără circa 1100 metri pătraţi, este asigurată o temperatură constantă, iar părinţii, elevii şi profesori sunt foarte mulţumiţi de schimbare.

IMG_3275
IMG_3369
IMG_3405

Gimnaziul din Moşana este una din cele 265 de grădiniţe, şcoli, centre de sănătate care au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă cu susţinerea Uniunii Europene în cadrul Proiectlui Energie şi Biomasă.

IMG_3241

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014), care a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.