(foto) În ruină și cu arbuști care cresc în camere. Cum arată în interior Conacul Pommer din parcul Țaul

pommercollage

În lista monumentelor istorice a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor denumirea oficială a monumentului istoric este: “Conacul cu parc dendrologic a lui A. I. Pommer, s.Ţaul”.

Adică, parcului a apărut datorită Conacului Pommer. Aici boierul, Andrei Pommer, care a cumpărat pămîntul de la micii proprietari și și-a construit un conac cu acareturi. Toți boierii de pe vremuri sădeau parcuri lângă conace, unde se plimbau, odihneau și organizau diferite evenimente. Astfel, și el, ca și toți boierii a sădit un parc, doar că parcul lui, a fost cel mai ambițios proiect din Basarabia, scrie radacina.md

DATE CHEIE:

  1. Andrei Iacob Pommer a fost bancher din Odesa, originar din Grecia
  2. Conacul a fost construit în perioada 1901–1912, cînd fost finalizate toate acareturile
  3. Tot atunci a fost sădit cel mai mare parc din Basarabia Țaristă
  4. Parcul are peste peste 150 specii de arbori, arbuști și liane.

Până la 1945, moștenitorii bancherului nu au intervenit în interiorul conacului. La începutul anilor 1960 au fost construite spații de locuit și de studii pentru Tehnicumul agricol (actualmente Colegiul agricol). A suferit intervenții și clădirea conacului, iar acareturile inițiale și alte elemente arhitecturale din parc au fost demolate. Totuși, complexul de la Țaul este cel mai bine păstrat dintre conacele de la începutul sec. al XX-lea. În 1980 aici începe să activeze un sanatoriu care trata bolile reumatice și ale aparatului locomotor, care în prezent și-a sistat activitatea.

În anul 2013, conacul și parcul adiacent au trecut în gestiunea administrației publice locale, iar în luna iulie a aceluiași a început proiectul de renovare.

Proiectul este finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, valoarea totală a proiectului cifrându-se la peste 23,8 de milioane de lei. În același an, pentru implementarea primei etape a proiectului, au fost alocate circa 5,5 de milioane de lei, bani valorificați pentru construcția a 0.293 km de gard din metal, 2.807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0.387 km de gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul. Pentru implementarea celei de-a doua etape (2014–), Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a alocat 9 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor de amenajare a drumului de acces pentru automobile (cu parcare și iluminare), renovarea clădirii administrative, a Conacului Pommer și a casei-muzeu, edificiu ce va găzdui expoziții despre viața boierului Pommer, istoria parcului și a satului

Fotografii de Nicolai Chirnev la 8 octombrie 2018.

pommer1 pommer2 pommer3 pommer4 pommer5 pommer6 pommer7 pommer8 pommer9 pommer10 pommer11 pommer12 pommer13 pommer14 pommer15 pommer16 pommer17.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente