Astăzi, Moldova celebrează pentru prima oară Ziua Internațională a Coming-Outului. Care este istoria acestui eveniment

MV5BNDA2MjM4OTItMWMyYi00MTAyLWEyMGYtZTI0Y2RlMDUzMGFkXkEyXkFqcGdeQXVyMTA2ODMzMDU@._V1_SY1000_CR0,0,1429,1000_AL_

Ziua Internațională a Coming-Outului este un eveniment anual, care are loc pe data de 11 octombrie (în unele state pe 12 octombrie), având ca scop celebrarea persoanelor LGBT care iși asumă public orientarea sexuala sau identitatea de gen, sensibilizarea opiniei publice in legătură cu problematica coming outului, precum și creșterea vizibilității comunității LGBT.

Ideea de a dedica ziua de 11 octombrie celebrării procesului de coming-out a fost propusa și promovată pentru prima dată în 1988, de către Robert Eichberg, un psiholog din New Mexico si de către Jean O’Leary, activista pentru drepturile LGBT din Los Angeles. În doar doi ani, Ziua Internațională a Coming Outului a ajuns sa fie celebrată în toate cele 50 state americane și în șapte alte țări.

În prezent, Ziua Internațională a Coming Out-ului este celebrata in numeroase țări, precum Australia, Canada, Croatia, Germania, Olanda, SUA, Noua Zeelanda, Polonia, Elveția, România, Regatul Unit și în premieră în Moldova. 

De ce 11 octombrie?

Data de 11 octombrie a fost aleasă pentru a marca aniversarea celui de-al doilea Marș de la Washington pentru Drepturile Persoanelor Gay si Lesbiene, un protest politic de mare amploare pentru drepturile LGBT care a avut loc in 1987. La acest mars, au participat peste 200.000 persoane, revendicând recunoașterea legală a relațiilor de cuplu gay, abrogarea legilor care criminalizau relațiile consensuale între persoane de același sex, protecția împotriva discriminării persoanelor LGBT și a persoanelor seropozitive, precum si eradicarea rasismului si a sexismului, scrie acceptromania.ro.

Ce este coming-outul?

Coming-outul înseamnă asumarea și afirmarea publică a orientării sexuale și/sau a identității de gen, de către o persoană gay, lesbiană, bisexuală, transgender, queer sau asexuală.

Într-o lume heteronormativă, așteptarea socială implicită este că toți suntem heterosexuali. Ne naștem, creștem și suntem educați, fiindu-ne atribuită o imagine de sine heterosexuala. Când își recunosc și își acceptă orientarea sexuală și/sau identitatea de gen, persoanele LGBTQ se angajează într-un proces de creștere și dezvoltare personală care presupune renunțarea la identitatea falsă, asumarea identității veritabile, împărtășirea acestei identități cu cei din jur și afirmarea publică a acesteia.

De ce este nevoie de o Zi Internațională a Coming-Outului?

Ca urmare a stigmatizării, marginalizării sociale și discriminării persoanelor LGBT, asumarea publică a orientării sexuale și a identității de gen nu este lipsită de riscuri pentru mare parte a persoanelor LGBTQ, la nivel global. În mediile sociale cu un nivel ridicat de homofobie, persoanele LGBTQ, care își fac coming-outul, se expun unor riscuri multiple: agresiune fizica și verbală, pierderea suportului familial, pierderea relațiilor semnificative, pierderea locului de muncă. În același timp, ascunderea și neasumarea orientării sexuale este corelata cu un nivel de stima de sine scăzut, depresie, anxietate, sentimente de alienare și un risc crescut de sinucidere.

Vă aducem aminte că în anul acesta echipa #diez a realizat un interviu cu un tânăr din Găgăuzia care a vorbit deschis despre orientarea lui sexuală. 

În contextul sărbătorii de astăzi, Centrul de Informații GENDERDOC-M invită toți doritorii să vină la evenimentul „Come As You Are”, care se organizează pentru prima oară în Moldova.

În premieră, GENDERDOC-M va oferi o scenă liberă persoanelor LGBT+ care vor să-și facă comingout-ul într-un spațiu sigur, dar deschis publicului. Această acțiune va avea loc astăzi, la Summit Events de pe strada Tighina 49/3, cu începere la ora 18:30. Intrarea este liberă.

Mai multe detalii despre acest eveniment le găsiți pe Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente