Alexandru Tănase explică de ce trebuie introdusă în Constituție sintagma „integrare europeană”

tanase
Foto: Cotidianul

Fostul președinte al Curții Constituționale și ministru al Justiției, Alexandru Tănase, consideră că e necesar ca în Constituția R. Moldova să fie introdusă sintagma „integrare europeană”, mai ales că e vorba de o chestiune „de interes național”.

Potrivit lui Tănase, în acest caz nu trebuie confundate relația actuală dintre Chișinău – Bruxelles și includerea sintagmei de „integrare europeană” în Constituție.

„Aceste două subiecte, relația Chișinău-Bruxelles și modificarea Constituției prin includerea în textul acesteia a opțiunii europene, sunt două lucruri distincte. Relația Chișinău-Bruxelles vizează relația actualei puteri de la Chișinău cu actuala putere de la Bruxelles. Este necesară această sintagmă, ba mai mult, R. Moldova nu este singura țară care are asemenea sintagme incluse în Constituție”, a declarat Tănase, ieri-seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Alexandru Tănase a mai adăugat că nu este interesat de faptul că cei care doresc acum introducerea acestei sintagme ar fi credibili sau nu în demersul lor. „Această modificare este pentru generațiile viitoare. Problemele și șchiopătările sunt de moment, se vor rezolva într-un fel sau altul. Nu contează credibilitatea unui partid politic atunci când Constituția, care este legea fundamentală a statului, include un element fundamental definitoriu al entității noastre constituționale”, a conchis fostul judecător.

Majoritatea parlamentară ar putea supune votului chiar în această săptămână a proiectului care prevede modificarea Constituției prin introducerea sintagmei de „integrare europeană”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente