(foto) În Moldova a fost creat primul soi de mere cu miez roșu. Cum arată fructul modificat

mere-cu-miez-roșu

Primul soi de mere cu pulpă roșie a fost creat în Moldova. Varietatea de mere cu miezul roșu a fost obținută printr-o încrucișare făcută în anul 2009, dintre genitori de la planta mamă cu tendința spre miezul roșu.

Merele cu pulpă roșie sunt printre cele mai noi tendințe în livezile din Europa. Mai multe țări cum ar fi Belgia sau Ungaria deja au înființate livezi cu asemenea soiuri. Soiul este în curs de evaluare, dar deja demonstrează câteva trăsături foarte interesante. Parametrii senzoriali sunt excelenți, scrie agrobiznes.md.

mere-cu-miez-roșu2-696x566

„Au fost testați circa 100 de hibrizi dintre care am selectat și altoit doar 4. Am urmărit cum se dezvoltă într-o parcelă experimentală. Varietatea pe care am reținut-o în studiu este unica din toți hibrizii care are rezistență, în primul rând, la rapăn și făinare, care sunt principalele boli la măr și în al doilea rând are un calibru destul de interesant, nu este un măr mășcat, posibil din cauza că pomii sunt tineri. Diametrul mărului este de 45-60 cm. Miezul este de culoarea roșie pronunțat până la camera seminală. Are o textură foarte plăcută crocantă și aromă deosebită. De regulă, soiurile de măr cu miezul roșu sunt foarte acide, însă soiul pe care îl prezentăm are un gust echilibrat. Urmează să evaluăm productivitatea, asocierea cu portaltoilul, dar deja în primăvara următoare vom propune câteva loturi de pomi pentru studiu în livadă. Nu cred că cineva ar fi interesat să planteze aceste soiuri pe suprafețe mari, dar sunt niște soiuri de nișă”, a comunicat Oleg Târsână pentru AgroBiznes.

soi-de-nuc-cu-miezul-rosu

Anul trecut, au fost colectate primele câteva kg de miezul roșu de nuci. Noul soi, care a fost numit temporar Rubin, a fost testate, iar fermierii s-au arătat interesați de acest soi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente