(doc) Expoziții de fotografi, vizionări de filme, ateliere de meșteșugărit. Care este programul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția 2018

1528282062_4!!-!!muzej-sorokskogo-rajona-7293-2

Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP) vor avea loc în perioada 24-28 septembrie. În acest an, evenimente dedicate ZEP se vor desfășura în peste 64 de localități din 18 raioane.

Genericul ediției din acest an este: „Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul”, acesta îndeamnă publicul larg să facă cunoștință cu istoria comună europeană și prezintă patrimoniul cultural drept geneză a valorilor tradiționale și care asigură conexiunea între trecut și viitor.

Evenimentele organizate în acest scop pun în valoare monumentele istorice, siturile arheologice, colecţiile de artă, meşteşugurile tradiţionale etc., oferindu-le ocazia vizitatorilor să cunoască patrimoniul cultural comun și să se implice activ în salvgardarea acestuia.

Zilele Europene ale Patrimoniului vor cuprinde un șir de activități precum: expoziții de fotografii și documente, conferințe, mese rotunde, vizionări de filme, activități pentru copii și adulți, ateliere de meșteșugărit și de preparare a bucatelor tradiționale, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală – parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci etc.

ZEP reprezintă o iniţiativă a Consiliului Europei, care s-a desfășurat pentru prima dată în Franţa, în 1985. Astfel, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954) sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului. Peste 70.000 de evenimente cu participarea a 20 de milioane de vizitatori sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la sensibilizarea opiniei publice referitor la patrimoniul pan-european și pentru a încuraja populația să se implice activ în protejarea și consolidarea patrimoniului cultural pentru generațiile actuale și viitoare.

În 2017, evenimente similare au avut loc în 43 de localități din 16 raioane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente