Istorii de „#subogheal”. Marina este mama a doi adolescenți pe care nu îi poate vedea, pentru că iubește altă femeie

42059440_939528672906609_4016583493151621120_n

Campania socială lansată de Centrul de Informații GENDERDOC-M, #subogheal, are scopul de a relata oamenilor cât este de absurdă sintagma „Faceți ce vreți, dar sub ogheal”, pe care o spun când este vorba de relațiile homosexuale. În acest sens, GENDERDOC-M publică istorii persoanelor LGBT care povestesc cum trăiesc cu „oghealul în cap” ani la rând.

În această serie de istorii veți cunoaște drama Marinei care nu-și poate vedea copiii adolescenți și taina de mai mult de jumătate de veac al lui Anatol.

Marina are 38 de ani, doi copii adolescenți, părinți, job, casă.

Marina se trezește în fiecare dimineața lângă persoana iubită. Îi place să se scoale prima și să fiarbă cafeaua în ibricul pe care l-au adus din Turcia în prima lor vacanță împreună.

Marina ar putea fi o un om fericit. Doar că nu toată lumea crede că ar avea dreptul – Marina de doi ani iubește o femeie.

Familia Marinei nu a putut accepta faptul că ea, om matur, responsabil, independent financiar, a ales să-și urmeze inima și să-și împartă viața cu o persoană de același sex.

Fă ce vrei, dar #subogheal, a fost mesajul părinților, rudelor și fostului soț.  Marina nu regretă nimic, în afară de faptul că nu poate să-și vadă în fiecare zi copiii. Familia a decis că ea nu mai poate fi o mamă bună, iar mesajul copiilor așa și nu a fost auzit.

Anatol are 60 de ani. E om de afaceri.

Anatol a trăit decenii la rând #subogheal. El uitase cum e să respiri liber și din plin, ultima dată asta se întâmplase în copilărie. Apoi, a apărut frica de sine. Că ar fi bolnav, că ar fi anormal. Apoi, frica de familie – că niciodată nu va fi acceptat așa cum este, adică un bărbat care iubește bărbații. A urmat frica de societate – în Uniunea Sovietică, homosexualitatea era pedepsită prin lege și judecată aspru de opinia publică.

Anatol s-a căsătorit. A crescut doi copii. Și-a tratat soția cu respect. Când a împlinit 55 de ani, după nunta celui de-al doilea copil, i-a spus adevărul.

Anatol își mai dă 20 de ani de viață. El e conștient că șansele să-și întâlnească iubirea vieții și să se bucure de ea din plin, scad cu fiecare an. Dar el va risca și va spera.

Aici puteți citi și alte istorii.

Când a împlinit 18 ani, le-am spus părinților că sunt gay, iar acum evită să vorbească despre dragostea mea”

Lia este o lesbiană și are un plan. Să reziste până la 18 ani

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente