(doc, foto) Terenul de skateboard din Chișinău ar putea fi demontat, iar tinerii skateboardiști alungați. Ce spun inițiatorii skatepark-ului

14947886_1145825388826394_51183387063036143_n

Primul skatepark din Chișinău, construit din donații ale copiilor, tinerilor, adulților atât din România, cât și din Republica Moldova, urmează să fie demontat de Centrul ARTICO. În acest sens, Alexandru Lupașcu, reprezentantul clubului sportiv SKATEBOARDING, a înaintat un demers către conducerea Centrului ARTICO, care la rândul său, a alocat terenul adiacent pentru practicarea acestui sport.

Președintele Asociației Obștești a Clubului sportiv SKATEBOARDING, Alexandru Lupașcu, a înaintat un demers conducerii Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, prin care îi roagă să „se găsească o modalitate eficientă de colaborare necomercială cu scopul de a oferi tinerilor pasionați de sport să practice skateboardingul în timpul lor liber ”, se menționează în documentul atașat.

„Este important de conștientizat că realizarea acestui proiect este o unicitate pentru mun. Chișinău, fiind rezultatul unor munci titanice  pe o perioadă îndelungată de timp, combinate cu investiții materiale resurse financiare, absolut filantropice, (fără scopuri comerciale, de business etc.) făcute exclusiv din contul Asociației, a membrilor săi și a celora care doresc binele pentru tânăra generație a acestei țări acasă la ei.

În susținerea acestui demers pornesc de la a Vă informa că Asociația pe care o reprezint este alcătuită exclusiv din tineri și pentru tineri, care sunt pasionați de practicarea modului sănătos de viață a sporturilor urbane extreme  cu utilizarea rotilelor, trotinetelor, bicicletelor sckateboarduluietc. toate predestinate  pentru acrobații extreme. Prin urmare, avem scopuri identice și promovăm interese similare în beneficiul generației tinere.

1524549283400

Este de remarcat faptul că, grație colaborării noastre avute, dintre Asociație și Centru, Centrul ARTICO a pus la dispoziția Asociației, în baza unui contract de arendă, o suprafață mică de teren, pe care, cu eforturi extreme de ordinul investițiilor materiale, financiare ale Asociației, a lucrărilor organizate și executate de membrii noștri, Asociația a reușit să construiască și să inaugureze primul Skatepark din Republică, fapt pentru care  toți tinerii pasionați de aceste sporturi și nu numai s-au bucurat extrem de mult de realizarea acestui proiect foarte popular.

Dovadă incontestabilă este  inclusiv faptul că, imediat după inaugurarea sa,acest loc, anterior, abandonat și neîngrijit, care servea în mare parte ca  depozitar al gunoiului aruncat de trecători, dar și pentru alte ocupații deloc creștine, astăzi i-am schimbat statutul cela,  de rea amintire, și a  devenit îndată  cel mai atractiv loc pentru tineretul îndrăgostit de  aceste sporturi.

Dacă mai devreme, până la apariția Skateparkului, tinerii erau nevoiți să practice aceste sporturi la nimereală, ba pe scările Guvernului, ba pe cele ale Palatului Național „Nicolae Sulac” ori la Casa sindicatelor sau la Palatul Republicii, ori în alte locuri, toate acestea fiindu-le interzise în egală măsură de autoritățile acestor instituții, acuma toți s-au bucurat de mult așteptata zi care a dat posibilitatea tuturor doritorilor de a practica aceste sporturi în mod pașnic fără restricții, fără obstacole,  fără frica că vor fi înjurați, ofensați și alungați de securitatea acestor instituții, sau chiar  reținuți pe la sectoarele de poliție.

Skatepark-ul a demonstrat pe viu cât de așteptat și binevenit a fost el pentru tineret, oare merită acesta să fie desființat după doar câteva luni de activitate?  Corespunde oare această intenție a Centrului, fiind o instituție pentru Copii și Tineret care susține și promovează interesele supreme ale copiilor și tineretului?

Și pentru o astfel de concluzie vorbesc argumentele în situația în care Centrul procedează într-un astfel de mod!

E regretabil, dar această atitudine a Centrului poate fi calificată exclusiv ca  o încălcare gravă și abuzivă a drepturilor elementare  de altfel garantate tineretului prin amalgamul de Legi, declarații etc. făcute cu orice ocazie  de demnitari,  autorități, că chipurile tineretul este viitorul și, respectiv – prioritatea statului și că sunt susținuți și încurajați să manifeste activism civic în toate domeniile.

În final, ne adresăm, Doamnă Director, în interesul tuturor tinerilor să nu creați obstacole tinerilor  întru exploatarea Skateparkului, care a fost întemeiată cu atâta trudă și sacrificii,  concentrându-ne, mai bine, împreună eforturile pentru a susține și dezvolta acest obiectiv în interesul prioritar al  tineretului ale căror drepturi și  interese Centrul ARTICO și le-a propus să le susțină și promoveze.

fdd-1-920x517

Or, este evident și cunoașteți, că evacuarea terenului acoperit cu un strat  consistent de beton, aplicat după o tehnologie specială pe care sunt montate figurile destinate acrobațiilor, care în ansamblu lor au implicat  costuri importante,  nu pot fi evacuat fără a le distruge completamente. Tendința de realizare a acestei intenții va fi una condamnată  de societate.

Vă rugăm să nu ne ignorați propunerile, să respectați drepturile și interesele tinerilor, să ne respectați investițiile făcute în acest proiect  și să acceptați conlucrarea în comun pentru a evidenția o soluție de colaborare  benefică pentru toți”, se arată în demersul președintelui Asociației Obștești  a clubului sportiv SKATEBOARDING, Alexandru Lupașcu.

Mai jos aveți posibilitatea de a face cunoștință cu întregul Demers transmis conducerii Centrului ARCTICO.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente