Haruki Murakami se retrage din lista nominalizaților la premiul alternativ Nobelului pentru Literatură. Care e motivul invocat de scriitor

murakami

Scriitorul japonez Haruki Murakami a solicitat retragerea de pe lista nominalizaţilor la premiul alternativ Nobelului pentru Literatură, anulat anul acesta din cauza unui scandal de abuzuri sexuale în care este implicată Academia suedeză, argumentând că doreşte să se concentreze asupra scrisului, informează duminică Reuters.

Şansele la Nobel ale lui Murakami, unul dintre autorii japonezi cu cel mai mare succes în afara graniţelor ţării, sunt analizate în fiecare an cu deosebită atenţie în Japonia.

Murakami a mulţumit pentru nominalizare, dar a spus că doreşte să se „concentreze asupra scrisului, departe de atenţia presei”, au scris organizatorii New Academy Prize pentru Literatură pe Facebook, anunţând retragerea scriitorului.

Organizatorii nu au oferit detalii suplimentare în legătură cu decizia lui Murakami.

Premiul alternativ a fost înfiinţat de un grup de personalităţi culturale suedeze după ce Nobelul pentru Literatură de anul acesta a fost anulat în urma scandalului de hărţuire sexuală în care este implicată Academia suedeză.

Pe lista autorilor nominalizaţi se mai află autorul britanic Neil Gaiman, scriitoarea Maryse Conde, originară din Guadelupa, şi autoarea vietnameză Kim Thuy.

Cu toţii şi-au „exprimat entuziasmul pentru nominalizare”, se mai spune în declaraţia organizatorilor. Câştigătorul va fi anunţat în luna octombrie, scrie agerpres.ro. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente