În ultima zi a Festivalului International de Film Documentar MOLDOX 2018, care s-a desfășurat la Cahul, s-au aflat câștigătorii celor trei workshopuri din cadrul MOLDOX LAB: InterAction, Exploration și Inspiration. Tinerii din cadrul atelierelor InterAction și Exploration au prezentat publicului filmele documentare de scurt metraj realizate în cele 5 zile de atelier.

Filmele prezentate au atins mai multe subiecte sociale actuale din Cahul și urmează să fie trimise către festivaluri de film documentar. Tinerii documentariști din Moldova, participanți la Inspiration Workshop și-au ridicat premiile câștigate în urma unei sesiuni de pitching public în fața unui juriu internațional format din:

#Simone Baumann –producătoare, reprezentanta German Films Eastern Europe
#Thanos Stavropolous – programator, Thessaloniki International Film Festival (TDF)
#Neda Milanova – manager de proiect, Balkan Documentary Center (BDC)
#Monica Stan – One World Romania (OWR)
#Alex Shiriaieff –manager de proiect, Baltic to Black Sea Documentary Network (B2B Doc)
#Steffi Wurster – regizor, Germania
#Pontus Hjorthen – director artistic, MOLDOX Film Festival

Left to right_Gordon Quin, Melody Gilbert and Maxim Cirlan

Pe parcursul celor 5 zile de training tinerii din moldova au fost instruiți de către Melody Gilbert – documentaristă și profesoară de film documentar și Gordon Quinn –producător executive a Kartemquin Films din SUA. Vezi premiile primite de documentariști mai jos:

#Premiul din partea Thessaloniki Documentary Film Festival (TDF) a mers către Ruxanda Spatari pentru proiectul filmului “The Journey”. Premiul include acces liber la Festivalul de Film

#Documentar 2019 din Salonic și la toate evenimentele TDF în anul 2019: Agora Market și Docs in Thessaloniki.

#Premiul din partea Centrului Balcan de Film Documentar a fost acordat documentaristului Ion Donica pentru proiectul filmului “Reborn”. Premiul este un program de formare pentru un an cu module în Sofia, Prizren și Leipzig

#Premiul din partea Rețelei Europene de Film Documentar (EDN) a fost acordat documentaristei Ksenia Ciuvaseva pentru proiectul de film “Landing”. Ksenia va fi observator la Festivalul de Film #Documentar din Lisabona, Portugalia care se va desfășura în perioada 14-20 octombrie, 2018.

#One World Romania Festival (OWR) a oferit premiul de participare într-o sesiuni de pitch în societatea civilă pentru Artiom Zavadovsky cu proiectul filmului “Monument”.

#Iar Baltic to Black Sea Documentary Network (B2B Doc) a selectat 3 proiecte pentru un program de training adițional organizat și achitat de către B2B Doc. Câștigătorii sunt: Ksenia Ciuvaseva, Artiom Zavadovsky și Ruxanda Spatari.

MOLDOX LAB INSPIRATION WORKSHOP (3)
MOLDOX LAB INSPIRATION WORKSHOP Participants after the PITCH

MOLDOX LAB este un laborator de film documentar, unic la nivel național, care instruiește tineri din Moldova cum să producă impact social prin intermediul filmului documentar, cu tutori internaționali recunoscuți în domeniu. Cu un număr de peste 80 de tineri instruiți și dezvoltarea a peste zece proiecte de film documentar în ultimii trei ani, MOLDOX LAB continuă să fie o platformă care contribuie activ la dezvoltarea industriei de film documentar din Republica Moldova.