Aproape 5000 de copii neadmiși la școală pentru că nu au fost vaccinați. Primele date ale autoritățior

00143821_large

4 mii 935 de elevi din clasele primare, gimnaziale și de liceu nu au voie să frecventeze școala din cauză că nu sunt vaccinați împotriva rujeolei. Dintre aceștia, 1 mie 941 au fost, totuși, imunizați recent, însă vor fi nevoiți să stea acasă timp de 15 zile. În același timp, 2 mii 477 de părinți refuză să le administreze copiilor vaccinul din diverse motive. Datele sunt oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Potrivit sanatate.info, Responsabilii mai spun că printre măsurile comune întreprinse, inclusiv cu Ministerul Sănătății, sunt discuțiile despre importanța vaccinării cu medicul de familie și părinți, măsurile de profilaxie, continuarea procesului de monitorizare. Autoritățile încearcă astfel să stopeze valul de rujeolă care s-a extins în ultima luna pe întreg teritoriul Moldovei.

Deși nu trebuie admiși în instituțiile de învățământ școlar, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu poate spune cu certitudine dacă toți cei aproape 5 mii de elevi stau acum acasă sau nu, pentru că nu are pârghii de verificare. La fel, Ministerul Educației nu știe câți dintre acești copii nu au fost vaccinați din motive religioase, din cauza informațiilor negative despre vaccinuri sau din motive de sănătate, precum nu ne spune câți dintre aceștia sunt din clasele primare, gimnaziale sau liceeni.

Potrivit raportului prezentat de Ministerul Educației, cei mai mulți copii nevaccinați împotriva rujeolei sunt la Anenii Noi. În total 913. La Chișinău nu sunt imunizați 890 de copii, la Bălți – 811 copii, la Cahul – 328 de copii, la Sângerei – 310, iar la Hâncești – 168. Cei mai puțini elevi nevaccinați sunt la Taraclia – doar 3.

Printre cele mai dese motive invocate de părinții care refuză imunizarea copiilor sunt:

1.religia

2. informațiile negative despre vaccinuri apărute în presă

3. starea nesatisfăcătoare de sănătate a copiilor sau contraindicațiile

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente