(foto) „Acasă e un sentiment”. Nadia Vameș, tânăra designer din Moldova, care-și construiește o carieră în SUA

Nadia Vames

Este designer interior în SUA, unde-și construiește la propriu cariera, și crede cu tărie în frumusețea simplității. “Less is more” („Mai puţin înseamnă mai mult”) spune ea, şi, într-adevăr, este un motto definitoriu pentru stilul minimalist pe care îl abordează în lucrările sale. Pasiunea pentru design a adus-o pe Nadia Vameș din Moldova, mai exact de la Universitatea Tehnică, iar acum un an, și-a deschis propria afacere de design interior în New Jersey.

În perioada 28-30 septembrie, Nadia Vameș va fi prezentă la cea de-a cincea ediție a Convenției Moldo-Americane care va avea loc în San Francisco. Scopul evenimentului din acest an este de a a consolida diaspora din Statele Unite ale Americii și Canada, pentru beneficiul Republicii Moldova.

Nadia Vames 2

#Ce înseamnă „acasă” pentru tine?

Moldova este locul unde am respirat 28 de ani: acolo mi-am descoperit pasiunea mea pentru design interior, acolo am făcut primii pași și acolo am muncit mult sa fiu profesionist în domeniul meu. Moldova are două coșuri cu amintiri pentru mine: unul cu succese și rezultate, și altul cu multe lecții și încercări.

Pentru mine acasă înseamnă acolo unde este familia mea: soțul, fiul și eu – fericiți. Dacă suntem în călătorie – acasă este la hotelul unde dormim, dacă suntem în New Jersey, acasă este casa unde locuim. Moldova este țara unde m-am născut, și când sunt în Moldova, sunt tot acasă. Toate acestea pentru că „Acasă” nu-i un loc anume, „Acasă” e… un sentiment.

#De unde a pornit pasiunea ta pentru design interior și unde ai pus bazele acestei meserii?

În Moldova a început totul pentru mine: și cariera, și familia, și dezvoltarea și implicarea mea socială… În gimnaziu am decis că vreau să fiu designer de interior (un termen și o profesie nouă pe piața din Moldova pe atunci). Bazându-mă pe preferințele și rezultatele încercărilor mele în muzică, dans, teatru și pictură, am înțeles că în pictură am ceva mai mult talent deoarece făceam lucrurile bine, de la sine cumva. Însă eu pictam non-conformist și cumva abstract, iar de acolo am înțeles că nu vreau să pictez lucrări pentru comercializare, și atunci am găsit profesia de Designer de interior, în care era nevoie de mai multe abilități pe care le dețineam: creativitate, organizare, managementul proiectului, căutare de soluții, vizualizare imaginară, punctualitate, responsabilitate, utilizare de date științifice combinate cu creativitate.

În 2006-2010 am făcut studii la Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea – Design Interior. Am fost un student nonconformist, axat pe cunoștințe, și mare mi-a fost disperarea când am încercat să îmi încep cariera, și am înțeles că Universitatea nu m-a pregătit pentru a fi designer de interior: companiile aveau nevoie de alte programe, alte cunoștințe, alte modele de proiect decât le dețineam în urma curriculumului universitar.

Aceasta mi-a fost fost motivația să încep să învăț individual noi programe, noi detalii necesare acestei profesii și să activez doi ani ca și designer de interior „freelancer” pentru a acumula experiență. În ianuarie 2012, am deschis propria companie, am angajat designeri și prestam servicii complete de design interior pe piața din Republica Moldova.

20180612_145510

#Cum a evoluat aceasta pasiune pentru tine fiind deja stabilită în SUA?

În SUA nu am avut nevoie de a cauta domeniul meu de activitate, pentru că știam foarte bine ce vreau să fac. Însă, mi-a luat ceva timp să înțeleg ce face aici un designer de interior diferit de unul din Moldova. Totodată, am avut nevoie de timp să studiez antreprenoriatul pe piața din SUA, pentru a avea o activitate legală. Acum și aici, savurez din plin din posibilitățile profesiei pe care am ales-o, iar pasiunea mea se dezvoltă, prinde aripi de creativitate și posibilitate de execuție.

#Ce te-a făcut să participi și să te implici nu doar ca și participant, dar și ca voluntar și prezentator în cadrul Convenției Moldo-Americane din San Francisco (MAC5)?

Organizatoarea acestui eveniment, Evghenia Berzan, este persoana de la care am aflat despre existența Convenției Moldo-Americane. Am urmărit online ediția din anul trecut și chiar am așteptat ediția din acest an pentru a mă putea implica direct.

În Moldova de exemplu – Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) – era activitate de suflet, cu suflet, pentru suflet. Convenția Moldo-Americană are același scop în SUA. Eu am nevoie de echilibru emoțional pentru a fi fericită. MAC5 este locul unde dai și primești, unde ai oameni extraordinari în jur și conlucrarea lor face lucrurile să se întâmple atât de frumos.

Implicându-mă în MAC5, eu contribui la crearea unui eveniment bun cu oameni extraordinari care inspiră și pot crea relații frumoase de prietenie, posibile colaborări și parteneriate atât profesionale cât și personale. Chiar dacă implicarea este în timpul liber, ca voluntar – am aceeași atitudine profesionistă și cu accent pe calitate precum o fac în afacere și carieră.

IMG_7447

#De ce crezi ca participarea concetățenilor noștri la așa evenimente precum „Convenția Moldo-Americană” este importantă?

Noi, oamenii, avem nevoie de energie, speranță și inspirație, la fel ca aer, mâncare și apă. Ce poate fi mai plin de speranță decât oameni cu realizări și experiență întâlniți față în față? Câtă valoare poate avea un eveniment care unește oameni cu scopuri comune și care voluntar muncesc la ele. Abia aștept data de 28 septembrie pentru a mă lăsa încă o dată inspirată de către oameni minunați, istorii de succes și discuții care nasc la rândul lor alte evenimente, noi colaborări dar și noi prietenii.

Text de Anna Panovici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente