Codul portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei se menține. Numărul persoanelor infectate a crescut la 177

rujeola-1

De la începutul anului şi până la sfârșitul lunii august, sunt înregistrate 177 de cazuri confirmate de rujeolă. Recent, au fost înregistrate șapte cazuri suspecte noi, la Ocnița.

Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică menționează că o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri s-a atestat pe parcursul lunii august, fiind înregistrate 140 de cazuri confirmate, iar alte 83 de cazuri suspecte sunt în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt: Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hâncești, Cantemir și Ocnița.

În prag de an școlar, Direcția generală educație, cultură, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău a solicitat identificarea copiilor nevaccinați din instituțiile de învățământ și a copiilor care necesită revaccinare. Admiterea copiilor în colectivități și instituții educaționale și de recreere este condiționată de faptul vaccinării lor profilactice.

Rujeola are o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze până la 18 copii. Maladia, foarte contagioasă și periculoasă, prezintă o stare febrilă cu erupții, însoțită de tuse, rinită și/sau conjunctivită. Urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces.

ANSP îndeamnă toată populația să se vaccineze cât mai urgent, menționând că vaccinarea este metoda cea mai sigură şi mai eficientă de protejare a copiilor împotriva unor boli extrem de severe.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente