Cum să înțelegem doctrinile politice urmărind acțiunile personajelor din Game of Thrones (partea II)

collage sdgfsndgtyjdt

Mai avem mai mult de 49 de săptămâni până la ultimul sezon de Game of Thrones. Cred că abstinența se simte la toți fanii adevărați. Până când vă propun să ne gândim ce doctrine politice au fiecare din personajele din serial.

Anterior, am scris despre viziunile politice ale lui Jon, Dany și Tyrion. Azi vorbim despre Arya, Cersei și Varys, scrie Andrei Curăraru pe blogul său.

Varys

VARYS-GAME-OF-THRONES-quotes
Varys este unul dintre cele mai enigmatice personaje ale TV show-ului. El orchestrează revenirea lui Dany la putere și utilizează informația pentru a submina puterea Lannisterilor în Westeros. El afirmă în repetate rânduri că nu servește vreo familie regală, ci poporul Westeros-ului. Varys și-a început viața în calitate de sclav în Lys, unde a fost castrat de un vrăjitor, adept al Zeului Luminii. Ulterior, el a devenit un hoț și prostituată de sex masculin pentru a deveni un spion până la urmă. Dacă e să vorbim despre convingerile sale politice, principalele sunt următoarele:

# Prioritatea intereselor populare față de cele ale nobilimii

Varys provoacă o criză regală pentru că crede că Dany ar fi o regină mai bună. La fel, putem considera că Varys a provocat moartea regelui nebun pentru că acesta devenise incontrolabil. El este pregătit să sacrifice orice lider pentru binele poporului.

# Dezinteresul material

Varys este un eunuc și, în afară de speculațiile cu privire la pedofilie nu are interese materiale sau legate de putere. El este, poate, singurul pentru care interesul popular domină interesele personale.

# Metode revoluționare

Varys este pregătit să utilizeze orice metode pentru a-și realiza scopurile. El poate fi asemuit cu teroriștii care prin tentative de asasinat asupra familiei regale din Imperiul Rus încercau să schimbe politicile de asuprire a țărănimii și muncitorimii.

#Orientarea politică a lui Varys: Comunist

Varys este, cred, printre puținele personaje din Game of Thrones care ar ceda toată puterea poporului. El nu este interesat în bunuri materiale sau putere și este pregătit să facă orice pentru atingerea scopului său, inclusiv să-și lichideze foștii aliați.

#Cersei

cersei-feat1
Cersei este o nobilă tradiționalistă care a crescut în lux și a simțit puterea Lannister-ilor de mică. Totuși, ea nu este mulțumită de rolul limitat pe care îl au femeile în ierarhia socială a Westeros-ului. Ea consideră că ar fi trebuit să fie moștenitoarea titlului Lannister și să poată să-și aleagă propriul consort. Ajunsă la putere, ea luptă cu secta religioasă a vrăbiilor care își impun viziunile privind „păcate” asupra unei societăți relativ laice a Westeros-ului. Dacă e să vorbim despre convingerile sale politice, principalele sunt următoarele:

# Feminismul

Cersei este vădit deranjată de rolul său limitat în calitate de regină. Ea suferă din cauza soțului abuziv și vrea să ia puterea în mâinele sale. Ea izbutește inițial să îl controleze pe regele Tommen, iar, ulterior, devine ea însăși regină cu puteri depline.

# Laicitatea

Deși, inițial, folosește secta vrăbiilor în scopurile sale, ulterior, îi distruge. Stilul său de viață libertin și proveniența incestuoasă a copiilor săi nu sunt compatibile cu doctrinele religioase. Din acest motiv, ea „lichidează” religia care îi încurcă.

# Disprețul față de păturile inferioare

Cersei nu se preocupă de problemele poporului. Ea vede în el doar un obstacol în realizarea scopurilor sale și îl disprețuiește și mai mult după Drumul Rușinii în timpul căruia ea a fost umilită de oameni simpli.

Orientarea politică a lui Cersei: #Conservatoare <> Feministă

Cersei prezintă două tendințe diametral opuse în viziunile sale politice. Pe de o parte, ea vrea mai multe drepturi politice și libertate pentru femei, pe de altă parte, ea nu este interesată de problemele poporului. Acest conflict intern se manifestă în ipocrizia pe care o manifestă ea față de prietenele sale cu statut inferior și față de Sansa.

Arya Stark

cq5dam.web.1200.675

Arya este rebela perfectă și cel mai feminist personaj din TV show. De mic copil ea refuză rolul tradițional de lady și este sceptică cu privire la perspectiva de a fi soția unui lord. Ea este abilă cu arcul și ia pe ascuns lecții de scrimă. După moartea tatălui său, deși are șansa de a reveni în Nord, alege să meargă la Casa Neagră și Albă pentru a deveni un asasin profesionist. Dar, nu rezistă regulilor interne a cultului Oamenilor fără Față și revine în Westeros pentru a se răzbuna pe cei vinovați de moartea tatălui său. Dacă e să vorbim despre convingerile sale politice, principalele sunt următoarele:

# Nihilismul

Arya refuză să se supună oricăror reguli. Cel mai bun argument pentru a susține că Arya este o nihilistă este faptul că ea l-a atacat pe Joffrey, prințul moștenitor al celor șapte regate, pentru a-l apăra pe fiul unui măcelar. Ea ignoră „îndatoririle” sale de Lady, alege să facă lecții de scrimă și să devină asasin, dar renunță și la cariera aceasta pentru răzbunare. Ea este elementul destructiv perfect al TV show-ului.

# Respingerea ierarhiei sociale

Arya preferă compania țăranilor sau orășenilor. Cei mai apropiați prieteni ai săi sunt Mycah, fiul unui măcelar, Hot Pie, un ajutor de bucătar și Gendry, ajutorul unui fierar. Ea refuză să învețe îndeletnicirile tradiționale femeiești ca brodatul sau dansul și le preferă pe cele bărbătești – scrima, tirul, călăritul.

# Predispoziția pentru păturile defavorizate

Arya petrece mult timp prefăcîndu-se a fi o cerșetoare sau o fată simplă. Ea îi înțelege bine pe nevoiași și le preferă compania față de nobilii Westeros-ului.

# Orientarea politică a lui Arya: Anarhistă

Arya este unul dintre puținele personaje care nu vrea putere. Ea preferă răzbunarea fără a se gândi la consecințele acțiunilor sale. De exemplu, ea îl omoară pe Littlefinger, deși Nordul are nevoie de cavalerii pe care acesta îi conduce. Mai mult, ea vrea să o omoare pe Cersei, fapt ce ar provoca escaladarea războiului civil în cele șapte regate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente