Reprezentanții CEC îndeamnă cetățenii din diaspora să fie atât alegători, cât și funcționari electorali, la următorul scrutin

al-doilea-raport-promo-lex-de-monitorizare-a-alegerilor-locale-1525339174-920×613-1-920×613
Foto: unimedia.info

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) și ai Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) au participat la un dialog cu cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare în cadrul Congresului Diasporei, ediția a VIII-a, care a avut loc la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de către Cancelaria de stat și Biroul Relații Pentru diaspora în colaborare cu alte autorități publice.

În cadrul unei sesiuni comune reprezentanții CEC, MAEIE și participanții la Congres au discutat despre particularitățile organizării alegerilor parlamentare peste hotarele țării, sistemul electoral mixt, constituirea circumscripțiilor uninominale și a secțiilor de votare, înregistrarea prealabilă, autoritățile responsabile de organizarea alegerilor, desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare, organizarea activităților de informare și educație civică.

Cetățenii din Diasporă au fost îndemnați să participe nu doar în calitate de alegători la următorul scrutin, dar și în calitate de funcționari electorali, să se implice în activitățile de informare a alegătorilor și să beneficieze de oportunitățile de instruire oferite de Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, inclusiv prin intermediul platformei e-learning.

Pe durata Congresului, a fost organizată și expoziția „Moldova de oriunde”, unde Comisia Electorală Centrală a expus un stand informativ. Persoanele interesate au primit pliante, broșuri, postere privind alegerile parlamentare și activitatea CEC și CICDE.

Comisia Electorală Centrală își exprimă convingerea că astfel de evenimente sunt importante pentru stabilirea unui dialog durabil și eficient cu cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare, și mizează pe consolidarea colaborării cu Diaspora în vederea îmbunătățirii procesului de organizare și desfășurare a alegerilor în secțiile de votare în afara țării.

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente