Prorectora Universității Academiei de Științe critică ideea instalării busturilor de femei pe Aleea Clasicilor: Este total deplasat să ceri egalitate de gen pe Alee

collage

Manifestul unor tinere feministe de a imita pentru o zi un bust de femeie pe Aleea Clasicilor, în semn de protest că monumentul cultural nu conține bustul niciunei femei scriitoare, a stârnit diverse discuții. Printre acestea, politiciana și profesoara Tatiana Potîng, fostă viceministră și actuala prorectoră a Universității „Dimitrie Cantemir” (Universitatea Academiei de Științe a Moldovei) și-a exprimat indignarea față de această idee, spunând că este „total deplasat să ceri egalitate de gen pe Aleea Clasicilor”.

Prorectora Universității Academiei de Științe menționează într-o postare că Aleea nu este forul legislativ sau executiv în care femeile să ceară cotă de reprezentare, dar este un complex sculptural edificat într-o anumită perioadă, conform unui concept artistic. „De ce n-ați solicita, în acest elan al egalității de gen, să fie edificate și nevestele lui Ștefan cel Mare, alături de monumentul mărețului domnitor pentru reprezentativitate”, mai spune academiciana.

39281382_2286196311452962_2794172789244821504_n
Screanshot/Mariana Nichifor

Amintim că, zilele trecute, comunitatea Occupy Guguță a desfășurat pe Aleea Clasicilor un performance original la care au participat, pe rând, mai multe tinere. În cadrul acțiunii au fost inaugurate în total 10 busturi de femei scriitoare. „Sunt femei care au scris tot atât și la fel de bine ca și bărbații”, ne-au spus organizatoarele. Scopul acestei acțiuni a fost de a feminiza Aleea Clasicilor și de a diversifica meseriile prezentate aici. În acest context, organizatorii vin cu un mesaj către guvernanți, spunând că doresc „ca pe Aleea Clasicilor să apară și busturi de femei”.

Mai mult, consideră că celelalte meserii merită aceeași atenție și merită vizibilitatea în spațiul public ca și scriitorii. Astfel, acestea vor să inaugureze monumente de femei medici, avocate, interprete și nu doar scriitoare.

În același timp, internauții s-au mobilizat și au realizat o listă de femei scriitoare, care și-ar merita locul pe Aleea Clasicilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente