Studii pentru cercetarea produselor alternative fumatului

39467841_659060237801467_6521744780542607360_n

Apariția pe piața Moldovei a unui sistem revoluționar de încălzire a tutunului a provocat discuții și dezbateri în spațiul public. În timp ce compania producătoare vine cu cercetări științifice globale pentru a demonstra potențialul de risc redus al dispozitivului, medicii moldoveni spun că este necesară realizarea studiilor suplimentare pentru a determina efectele acestui dispozitiv asupra sănătății.

„Lucru absolut necesar”, o confirmă și șeful catedrei Cardiologie din cadrul USMF, Valeriu Revenco. „În calitate de doctor în medicină, sunt de acord că studiile trebuie să continue pentru a determina impactul pe termen lung al produselor alternative din tutun asupra sănătății. Totuși, până vor fi efectuate cercetări suplimentare, nu trebuie să negăm disponibilitatea și consumul produselor, care ar putea reduce riscurile pentru sănătate. O poziție similară a fost adoptată și de mai multe autorități din domeniul sănătății publice din întreaga lume, inclusiv luptători aprigi împotriva fumatului, cum ar fi Marea Britanie ori Canada”, susține Valeriu Revenco.

De cealaltă parte, directorul general al reprezentanței Philip Morris în Moldova, Denis Zhogolev susține că, în prezent, PMI depune eforturi majore pentru testarea și cercetarea produselor alternative din tutun și încurajează comunitatea științifică să se implice în acest proces.

„În ultimii 10 ani, PMI a investit resurse semnificative în dezvoltarea și cercetarea științifică a produselor alternative. IQOS a devenit primul dispozitiv din portofoliul de produse cu potențial de risc redus”, a remarcat Denis Zhogolev. „Principala preocupare legată de cercetările companiilor de tutun este transparența și veridicitatea rezultatelor obținute. Înțelegem neîncrederea manifestată de autoritățile din domeniul sănătății și de societate, dar suntem siguri de calitatea cercetărilor noastre şi încurajăm verificarea independentă a produselor noastre, verificări care să aibă la bază metodologii și standarde internaționale. Programul PMI pentru cercetarea științifică a noilor produse se bazează pe cele mai bune practici din industria farmaceutică și îndeplinește cerințele US FDA și standardele internaționale de cercetare”, a subliniat directorul general al reprezentanței Philip Morris în Moldova.

Dispozitivul electronic pentru încălzirea tutunului IQOS a apărut pentru prima dată în 2014 în Italia și Japonia, în 2015 a fost lansat în România, iar cu un an mai târziu și în Ucraina. Timp de 4 ani, IQOS a apărut în vânzare în peste 40 de țări din întreaga lume, iar peste 5 milioane de fumători de pe glob au înlocuit țigările convenționale cu IQOS.

Articolul complet despre necesitatea studierii suplimentare a produselor alternative fumatului îl puteți citi, accesând acest link.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente