Softuri licențiate și programe moderne de prelucrare a datelor. Ce îmbunătățiri vor fi aduse Bibliotecii Naționale a Moldovei

biblioteca_77031500

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a semnat astăzi, 17 august, un Memorandum de Înțelegere privind colectarea și utilizarea statisticilor de bibliotecă cu Programul Novateca și Biblioteca Națională a Moldovei.

Documentul va asigura modernizarea bibliotecilor publice, prin implementarea practicilor eficiente de măsurare a performanțelor și impactului bibliotecilor, utilizând instrumentele online de colectare a datelor statistice; fortificarea capacităților bibliotecilor, precum și asigurarea softurilor licențiate necesare pentru funcționarea tehnologiilor informaționale.

Acest acord va permite continuarea procesului de modernizare a bibliotecilor publice, prin asigurarea implementării în practică a prevederilor standardelor internaționale, asigurarea accesului universal la resursele informaționale relevante pentru dezvoltarea profesională continuă a bibliotecarilor, precum și valorificarea practicilor utilizate de către Programul Novateca.

Memorandumul presupune asigurarea de către Biblioteca Națională a utilizării continue a sistemelor online de colectare a datelor, dezvoltate de către Novateca; a evaluării anuale a impactului și performanței bibliotecilor, oferirea accesului liber și diseminarea datelor statistice de bibliotecă, precum și facilitarea obținerii de către bibliotecile publice a softurilor licențiate.

La rândul său, Programul Novateca va furniza Bibliotecii Naționale echipament pentru administrarea și stocarea datelor și va oferi suportul informațional și tehnic angajaților bibliotecii naționale în setarea și administrarea lui.

De asemenea, acordul presupune dezvoltare continuă a bibliotecilor publice, prin utilizarea de date în scopuri manageriale, de promovare și advocacy și asigurarea cu softul licențiat de ultimă oră.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente