Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS)anunță despre pericolul răspândirii rujeolei pe teritoriul țării.  În luna august, situația epidemiologică s-a agravat din cauza cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor, care s-au aflat la odihnă în perioada 21-28 iulie în colectivitatea pentru copii şi adulţi din satul Morenii Noi, din raionul. Ungheni. Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani.

S-a constatat că, copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina,  iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă, în același timp  alăturându-se la colectivul din tabara de odihnă propriu-zisă.

În prezent, au fost înregistrate 72 cazuri, dintre care 27 de cazuri confirmate și alte 45 suspecte.  Toți copii suspecți au fost examinați medical, internați după necesitate și se află sub supraveghere medicală continuă. După teritorii administrative cazurile suspecte și confirmate sunt prezentate astfel:

#Ceadîr-Lunga – 57;

#Vulcănesti – 5;

#Taraclia 5,

#Ungheni 4

#Nisporeni – 1.

Din numărul total de cazuri numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, restul persoanelor sunt nevaccinate. Pe durata desfășurării focarului de rujeolă, lucrătorii din domeniul sănătății publice, asistența medicală primară și spitalicească au întreprins măsurile necesare pentru identificarea sursei, investigarea cazurilor, izolarea bolnavilor, identificarea și supravegherea medicală a acestora. De asemenea, au fost întreprinse măsuri de promovare a sănătății privind creșterea conștientizării populației despre riscurile rujeolei și importanța vaccinării.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjunctivită urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Situația epidemică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine (Ucraina și România) unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.

În Republica Moldova, de la începutul anului până la data de 16 august au fost înregistrate 64 cazuri confirmate,  alte 45 sunt suspecte și sunt sub investigarea de laborator. Cazurile au fost importate din Ucraina și România cu transmitere ulterioară în țară.

Prin urmare, MSMPS informează părinții că rujeola este o maladie foarte contagioasă, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii, iar rata complicațiilor majore este de 30%. Perioada de incubație durează între 7-18 zile. Iată ce trebuie să faceți:

#Să verificați dacă copilul a fost vaccinat conform calendarului de vaccinare la medicul de familie sau asistentul medical.

#Să răspundeți apelului medicilor de a vă vaccina de urgență copiii nevaccinați.

#Să evitați colectivele de copii și să vă adresați la medic, în caz dacă au fost în contact cu surse de boală (persoană bolnavă).

#Fiți vigilenți în cazul călătoriilor în țările vecine și în teritoriile țării sus-menționate.

#Să aflați de la școală sau grădiniță referitor la statutul de imunizare a copilului său.

Specialiștii îndeamnă toată populația să se vaccineze cât mai urgent posibil. „Doar împreună putem stopa această maladie infecțioasă destul de gravă. Vaccinarea este singura metodă efectivă de a ne proteja împotriva rujeolei”, declară specialiștii din cadrul Ministerului.