Mold-street: Vacanța de 9 zile ar putea provoca deficiență bugetară cel puțin de peste 140 de milioane de lei

screenshot_4_93747100

Inițiativa de a oferi o vacanţă de nouă zile pentru bugetari, la sfârşitul lunii august, a generat numeroase controverse, fiind criticată atât de o parte a sindicatelor, cât și de patronate, precum şi de opoziția pro-europeană, care spune că propunerea ar avea şi un subtext politic şi preelectoral.

Conform documentului  salariații ar urma să stea acasă pe 28, 29 şi 30 august. Acestea ar urma să fie recuperate în zilele de sâmbătă, 8 și 29 septembrie şi 27 octombrie, scrie mold-street.

O încercare de a zădărnici protestul din 26 august

Propunerea e criticată şi de opoziţia pro-europeană care susţine că aceasta e o nouă încercare a guvernării de a minimiza prezenţa la protestul antiguvernamental programat pentru 26 august.

Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, susţine într-o postare pe pagina sa de Facebook că la începutul anului, când guvernul a aprobat calendarul zilelor libere, nu a considerat posibilă acordarea vacanței, pe care deja o vede exact invers.

„Iată că subit, a apărut această ofertă generoasă din partea regimului. Nouă zile de odihnă. Aşa-ceva nu a mai fost. Nu au ei nevoie de independenţă… Nici de problema limbii nu le pasă. Nu îi interesează nici ziua cunoştinţelor (1 septembrie n.r.). Plecaţi cât mai departe cetăţenilor, numai să nu ieşiţi la protestul din 26 august! Asta este scopul lor”, susţine Alexandru Slusari.

Lipsă de previzibilitate

Şi organizaţii din domeniul afacerilor din țară, de asemenea, s-au adresat Guvernului cu solicitarea de a respinge acest proiect de hotărâre.

De exemplu Asociația Patronală „Camera de Comerț Americană din Moldova” (AmCham Moldova), semnalează „îngrijorarea mediului de afaceri față de lipsa de previzibilitate, riscurile perturbării activității și impunerii unor costuri operaționale disproporționate asupra întreprinderilor, dar și costuri sociale care ar putea fi generate prin declararea zilelor suplimentare de odihnă în luna august 2018″.

Potrivit AMCAM, chiar dacă Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile”, în acest an executivul și-a exercitat această atribuție deja de două ori.

În plus termenul scurt de preaviz „nu este suficient pentru evitarea prejudiciilor cauzate de amânarea activităților planificate de organizații și cetățeni, iar pe de altă parte, acordarea acestor zile de odihnă nu este justificată de un scop proporțional”.

În opinia membrilor Amcham, în condiţiile în care prin „Strategia națională de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020″, Guvernul și-a declarat obiectivul „să amelioreze calitatea climatului de afaceri prin dezvoltarea unui cadru regulator mai transparent, previzibil şi clar”, iniţiativa „încalcă principiul previzibilității în reglementare și este incompatibilă cu scopul de atragere a investițiilor”.

Costuri economice şi sociale

Totodată Amcham estimează că, prin declararea zilelor de odihnă suplimentare în luna august 2018, vor fi generate costuri suplimentare pentru întreprinderi și organizații:

#Costuri de retribuire suplimentară a forței de muncă pentru întreprinderile care nu își vor putea suspenda activitatea în perioada 27-31 august, în particular din sfera producerii, sectorul bancar, prestatorii de servicii poștale și transport, unitățile de comerț cu amănuntul de profil alimentar, etc.;

#Costuri determinate de reorganizarea proceselor interne, amânarea activităților și tranzacțiilor planificate, inclusiv penalități și prejudicii de natură contractuală pentru neexecutarea în termen a obligațiilor;

#Prejudicii generate de întreruperea activităților comerciale care depind de prestarea în regim normal a serviciilor publice.

Sume concrete al pierderilor ce ar putea fi suportate nu sunt însă prezentate, dar datele oficiale relevă că doar veniturile bugetare zilnice sunt de peste 136 milioane lei, care din cauza vacanţei vor fi încasate mai târziu sau deloc.

Potrivit Amcham la acestea se adaugă şi o serie de costuri sociale. Or, declararea zilelor libere în august „va genera o repartizare neuniformă a activităților în cadrul săptămânilor ce vor urma, precum și o productivitate scăzută a muncii în zilele de sâmbătă declarate lucrătoare, cu potențiale efecte negative asupra stării de sănătate a lucrătorilor”.

Productivitate mai scăzută semnifică pierderi de milioane lei pentru economia şi aşa firavă a Moldovei. De asemenea, măsura va genera imposibilitatea cetățenilor de a beneficia de servicii publice în zilele declarate nelucrătoare.

Potrivit președintelui Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, decizia a fost luată „fără consultarea în prealabil cu cea mai numeroasă Federație” din componența CNSM.

Pe de altă parte, potrivit președintelui Sindicatelor, Oleg Budza, „90% din sindicate au susținut inițiativa”.

Din membrii organizației, doar două sindicate au fost împotriva acestei inițiative. Acestea sunt Federația Sindicală a Educației și Științei și Federația Sindicală din Energetică.

Inițaitiva a stârnit deja dezbateri printre internauți. Unii au salutat inițiativa, însă o bună parte din cei care și-au exprimat opinia spun că nu sunt de acord cu cele trei zile de odihnă suplimentare, majoritatea argumentând că este o decizie „ineficientă” și va fi greu de recuperat din sâmbetele care urmează.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente