(foto, video) Recomandări #diez. Ce să citești și să vizionezi dacă la toamnă începi să înveți psihologie

apple-books-coffee-computer-Favim.com-4612297

Majoritatea universităților au anunțat rezultatele admiterii pentru anul de studii 2018-2019, iar tinerii deja își fac planuri pentru noua viață de student. Echipa #diez a hotărât să le vină în ajutor absolvenților cu o listă de recomandări care le va permite acestora să afle mai multe lucruri despre specialitatea pe care urmează să o studieze la facultate.

Anterior, împreună cu diverși specialiști din domeniu am făcut câteva liste de recomandări pentru următoarele specialități: „Comunicare”„Marketing” , „Relații Internaționale”, și „Filosofie”. În continuare vom vorbi despre o altă specialitate și anume „Psihologie”. Dacă urmează să începi studiile în acest domeniu sau ești interesat de această știință, psihologul Dorina Vasilache vine cu listă utilă de filme și cărți pentru începători.

Așadar, dacă la toamnă începi să înveți psihologie, luna aceasta fă-ți timp pentru următoarele:

#Ce să citești

Cu siguranță tinerii care își doresc să fie studenți la psihologie, încă din perioada de gimnaziu au descoperit tărâmul acestei științe. Însă, dacă e să alegem câteva cărți, dintre miile existente, atunci aș opta pentru următoarele:

Psychology: Themes and Variations, 9th Edition, Wayne Weiten, 2012

În cea de-a 9-a ediție a manualului, autor și psiholog, Wayne Weiten introduce într-o manieră clară și concisă domeniul mai larg al psihologiei. Textul include obiective noi de învățare, materiale actualizate și un design nou. Acesta este conceput pentru a oferi utilizatorilor o gamă inovatoare de psihologie care îndeplinește trei obiective: 1. Pentru a demonstra unitatea și diversitatea subiectelor psihologiei; 2.Pentru a ilumina procesul de cercetare și legătura acestuia cu aplicația; 3. Pentru a face materialul provocator, dar ușor de învățat.

Aceste elemente sunt menținute în echilibru pentru a ajuta studenții să înțeleagă cercetarea, astfel încât să poată înțelege mai bine conceptele de imagine mai mari din domeniu. Temele majore abordate în majoritatea cursurilor de psihologie introductivă sunt incluse în acest text, cum ar fi psihologia evolutivă, neuropsihologia, psihologia biologică, psihologia pozitivă, psihologia aplicată, cariera, multiculturalismul și diversitatea.

An Introduction to the History of Psychology, B.R Hergenhahn and Tracy Henley, 2013

O introducere în istoria psihologiei este un manual netradițional, co-autor al lui Hergenhahn și al lui Henley. Acest text contemporan fascinează imediat cititorul, prezentând puzzle-ul timpuriu care a fost abordat de filosofii greci – vise. Filozofii au fost trâmbițați pentru o perioadă lungă de timp în ceea ce privește visele, și scopurile pe care le serveau și cât de valoroase erau conținuturile viselor. Din acest puzzle a venit un număr mare de teorii elaborate, fiecare încercând să explice memoria și percepția umană. O teorie prezentată de celebrul filozof, Descartes, a explicat că creierul era plin de „spirite animale”.

Manualul continuă să acopere istoria domeniului psihologiei de la crearea sa, la modurile moderne de gândire. Această a șaptea ediție a textului afirmă că majoritatea intereselor între psihologii moderni sunt expresii ale unor teme și teorii care au făcut parte din psihologie timp de sute, posibil mii de ani. Manualul include numeroase fotografii și dispozitive academice, complete cu o multitudine de informații biografice despre figurile importante din psihologie. Studenții primesc echilibrul între stimularea vizuală și narațiunea pentru a-și extinde înțelegerea asupra fiecărui capitol.

Copilărie și Societate, de Erik H. Erikson.

E cartea despre care toate cursurile vorbesc când se ajunge la psihologia dezvoltării sau la psihologia copilului. În această carte de referință pentru psihologia dezvoltării umane, Erik Erikson combină profundele intuiții ale psihanalizei cu datele empirice ale antropologiei culturale, pentru a evidenția legăturile strânse dintre educația copilului și constrângerile socioculturale. Publicată în 1950 și reeditată în mai multe rânduri, cartea de față are meritul de a fi aplicată cu succes în teoria freudiană a sexualității infantile la „munca de teren” a antropologiei. Astfel, autorul a studiat doua triburi amerindiene, comparându-le diversele moduri de educație și socializare ale copiilor. Plecând de aici, a elaborat teoria celor opt stadii ale dezvoltării Eului, concepție care a rămas extrem de influentă până în prezent. Cartea oferă analize revelatorii asupra civilizației nord-americane, la care se adaugă două inedite psihobiografii dedicate lui Hitler și Maxim Gorki.

Partea luminoasă a părții întunecate. De ce să fii complet și cu bune, și rele. Todd Kashadab și Robert Biswas-Dienere.

Emoțiile omului sunt resurse valoroase, nici una dintre ele nu trebuie ignorată, chiar dacă, uneori, e vorba de vreo emoție mai puțin aprobată social, considerată ca nedorită sau neadecvată de către cei din jur. Todd Kashdan și Robert Biswas-Diener, autorii cărții -Partea luminoasa a părții întunecate, și-au propus sa le demonstreze cititorilor cum își pot folosi eficient orice emoție, pozitiva sau negativa, pentru a trai autentic, asa cum își doresc.

Tratat de psihologia personalității – Mihai Anitei, Mihaela Chraif, Vlad Burtaverde, Teodor Mihaila

„Tratatul de față propune o abordare exhaustivă asupra personalității, analizând acest concept din perspectiva curentelor semnificative ale psihologiei moderne, dar și din unghiul geneticii și neuroștiințelor, al psihopatologiei și teoriilor organizaționale. Tratatul înfățișează în primele capitole teoriile de bază ale personalității: de la psihanaliza, cognitivism și behaviorism la abordarea centrată pe „trăsăturile de personalitate” (incluzând instrumentele Big Five și 16-PF). În continuare, sunt explicate relațiile dintre personalitate și profesie din perspectiva psihologiei organizaționale, cu accent pe leadership, performanță și stresul profesional. După ce sunt explicate pe larg corelațiile dintre anumite trăsături de personalitate cu unele comportamente specifice (de ordin social, sexual, alimentar sau agresiv), tratatul se încheie cu prezentarea celor mai uzitate instrumente standardizate de evaluare a personalității (MMPI, NEO-PI-R etc.). Scris într-un limbaj clar și accesibil, tratatul se adresează nu doar studenților, ci și practicienilor din psihologie, sociologie, educație sau asistență socială.”

# Ce să vizionezi

A Dangerous Method, 2011.

When Nietzsche Wept, 2008.

The Master, 2012.

The Human Behaviour Experiments, 2006.

Obedience, 1965.

Family Life, 1971.

City Island, 2009.

Before I go to sleep, 2014.

 Inside job, 2010.

Side Effects, 2013.

 Electroshock, 2006.

Ordinary People (1980)

A Beautiful Mind, 2001.

The Snake Pit (1948)

San taam (2007)

 House of Cards (1993)

Mozart and the Whale (2005)

 La fille sur le pont, 1999.

Agnosia, 2010.

Lost and Delirium, 2001.

After.Life, 2009.

Everything must go, 2010.

Hero, 1992.

 Vanilla Sky, 2001.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente