Se plimbă prin sat fără frică și fură păsări. Mai multe vulpi și-au făcut vizuină într-un sat din raionul Drochia

red_fox_British_Wildlife_Centre_14_March_2010_2_

Locuitorii satului Fântânița din raionul Drochia se plâng că, de câteva luni, mai multe vulpi se plimbă nestingherit în localitatea lor. Acestea întră în gospodării și le fură păsările. Primarul localității, Veaceslav Babuci, contactat de IPN, vede soluționarea problemei în împușcarea vulpilor, doar că legea interzice vânătoarea pe teritoriul localităților.

Potrivit primarului, vulpile s-au adunat într-o casă părăsită în care oamenii au aruncat gunoaie, ca să caute de mâncare acolo. Vulpile și-au făcut vizuină și într-o râpă dintr-o mahala a satului. Ba mai mult, acestea au început să se plimbe prin sat, fără a se teme de oameni.

„Nu găsesc nicio soluție cum să înlătur problema cu puterile proprii. Cred că singura soluție este doar împușcarea lor”, spune primarul. Veaceslav Babuci s-a adresat Poliției și Asociației Vânătorilor, dar i s-a spus că este interzis împușcatul în localități. „Situația este gravă și nu doar la Fântânița. Orice primar are probleme și cu vulpile și cu câinii vagabonzi”, mai spune primarul.

Contactat de IPN, Vitalie Grimalschi, șeful Direcției politici în domeniul biodiversității din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, a declarat că nu ține de responsabilitatea Inspectoratului să intervină în astfel de cazuri. Problema invaziei vulpilor în localități este la scară largă. Guvernul a aprobat recent regulamentul privind vânătoarea în sezonul 2018-2019 și a stabilit că vulpile pot fi împușcate nelimitat. Problema este însă că în localități Legea regnului animal interzice vânătoarea, pentru că acest lucru prezintă pericol pentru populație. „Academia de Științe poate să prezinte studii științifice cum se poate de scăpat de această specie dăunătoare prin alte modalități, poate există o practică internațională. Împușcarea se pedepsește contravențional”, a mai spus responsabilul de la Inspectoratul Ecologic de Stat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente