Moldova se află în top 20 de țări din Europa la exportul de vodcă. Ce poziție ocupă în topul mondial

vodka

Exporturile de vodcă la nivel global, pentru anul 2017, au constituit 2,2 miliarde de dolari. Livrările de această băutură continuă să se reducă. În 2013 exporturile totalizau 2,8 miliarde de dolari, iar în anii 2016-2017 acestea au scăzut cu 2,4%, adică până la 2.2 miliarde de dolari.

Potrivit statisticilor, țările europene reprezintă cota cea mai mare de pe această piață, înregistrând vânzări de 1.9 miliarde de dolari sau 89,2% din totalul global. Al doilea exportator din lume este America de Nord cu 4,9%, in timp ce 3% din transporturile de vodcă din lume provin din Asia.

Procentele mai mici ale livrărilor de vodcă la nivel global au provenit din Africa la 1,5%, America Latină, cu excepția Mexicului, dar inclusiv Caraibe 0,7%. În subsolul clasamentului se mai află și Oceania (în principal Australia și Noua Zeelandă) cu 0,7%.

Moldova s-a remarcat în acest top, clasându-se pe locul 19 în topul țărilor europene la capitolul exporturi de vodcă cu 7.7 milioane de dolari, fiind în spatele Danemarcei, Estoniei și Austriei. Pe de altă parte, la nivel global, Republica Moldova ocupă locul 24 din 130 de țări incluse în top. Moldova a avansat față de țările precum Republica Cehă, Georgia, Chile și Slovacia.

s

sd

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente