Ai câștigat la loterie? Câți bani din câștig îți aparțin și cum te poate afecta un astfel de eveniment

nu-juca-la-loto

Ați câștigat la loterie. Viața urmează să se schimbe foarte brusc. Însă v-ați adresat cândva întrebarea: „Oare cât își ia statul dintr-un câștig la loto și cât din acea sumă nominală vă aparține dumneavoastră?”

În vara anului trecut, Ministerul Finanțelor a declarat că orice venit până la 50 de mii de lei, ce provine din jocuri cu noroc, urmează să fie impozitat cu 18%. Mai mult ca atât în cazul în care câștigul depășește suma susmenționată, statul își va lua angajamentul să colecteze un sfert din aceasta.

De exemplu, acum ceva timp un moldovean a câștigat premiul mare la Loteria Moldovei. Acestuia a constituit 1 801 533 de lei. La moment, în anul 2014, statul colecta decât 18%, indiferent de suma câștigată. Respectiv, circa 320.000 au fost preluați de către stat, iar norocosul a plecat acasă cu 1.477.000 de lei din 1 801 533.

Conform mai multor publicații, țările din lumea întâi colectează aceeași taxă pe câștiguri, însă, evident, sumele acestora sunt mai impunătoare. Plus, considerând totalul impozitat anual pe jocurile de noroc, mărimea acestuia are și un efect asupra economiei la nivel local. Indiferent de sumă, orice câștig la loto ne poate afecta viața cotidiană și va necesita anumite devieri de la obișnuințe.

Ce se schimbă, însă, în viața unui om după ce acesta se trezește cu două milioane de lei în contul său bancar? Oare de ce se întâmplă ca acest motiv de fericire să devină un blestem pentru unii oameni și cum putem evita asemenea rezoluții?

Paradoxul loteriei este că banii nu ne fac fericiți, ci lucrurile pe care le facem cu ei. Știrile occidentale lunar ne arată câștigători în loterii de milioane, soarta cărora a avut de suferit.

Psihologii americani au compilat o listă de puncte esențiale, pe care trebuie să le îndeplinim imediat după ce aflăm că am câștigat la loto:

  • Nu vă părăsiți locul de muncă! Bineînțeles că veți vrea să vă bucurați de o vacanță mai lungă și poate chiar într-o țară mai exotică, însă locul de muncă este unul din centrele motivaționale în viața în viața tuturor oamenilor. Adesea lipsa unei ocupații profesionale stabile ne face nefericiți, pentru că ne lipsește senzația de apartenență la ceva mai mare.
  • Plătiți-vă datoriile. În cazul în care ați rămas datori o sumă mai mai băncii, familiei sau prietenilor, este cazul să o rambursați acum și în integritate.
  • Învățați să spuneți „nu”. Deși vocația de a vă ajuta oamenii apropiați este una nobilă, nu trebuie să vă simțiți obligați să ajutați fiecare persoană care vă stă în cale. Învățând să refuzați cordial vă veți putea proteja banii și veți evita complicațiile legate de rambursarea eventuală a acestora.
  • Consultați un specialist și investiți. Căutați industrii și domenii în care ați putea investi o sumă de bani, asigurându-vă un profit în viitorul distant. Astfel vă veți multiplica banii și vă veți putea bucura de o perioadă mai îndelungată în care aceștia vă vor servi.

În concluzie, am dori să menționăm că este imperativ să gândiți la rece și să nu vă permiteți să luați decizii necugetate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente