Activiștii și susținătorii „Hai Moldova” s-au adunat, în această săptămână, la o șezătoare a gospodarilor și gospodinelor pentru a pune la cale cea mai mare mișcare civică și ecologică din lume - Ziua Globală a Curățeniei din 15 septembrie 2018.

„Scopul nostru în organizarea acestui eveniment este să inspirăm locuitorii țării să conștientizeze impactul ecologic al modului lor de viață și să reducă producția de deșeuri. Avem nevoie de susținerea a cât mai multe persoane, astfel încât rezultatele mișcării să fie simțite de întreaga țară”, a punctat Nadejda Cebotari, una dintre coordonatoarele „Hai Moldova”.S01_5269  S01_5314

Gospodarii adunați au analizat lecțiile învățate la evenimentele organizate în anii precedenți și au dezbătut mai multe provocări precum mobilizarea unui număr cât mai mare de cetățeni responsabili în ziua de 15 septembrie, cum punem presiune pe autoritățile responsabile de gestionarea deșeurilor să-și facă mai bine treaba sau managementul gunoiului ce urmează a fi adunat de Ziua Globală a Curățeniei în Moldova.  

S01_5287

S01_5344

„Ne pasă de ceea ce se întâmplă în țară și în lume. Ne pasă de mediul în care trăim. De aceea, am solicitat și obținut, în parteneriat cu Asociația EcoVisio, susținerea ambasadelor Suediei și Statelor Unite la Chișinău pentru implementarea a două proiecte ecologice care au ca scop instruirea populației cu privire la problemele de mediu și implicarea în soluționarea lor”, a menționat Eugen Camenscic, unul dintre coordonatorii de proiect „Hai Moldova”.

S01_5337

Virginia Bîlici, coordonatoarea programului „Mediu și schimbări climaterice” din cadrul Ambasadei Suediei în Moldova, a completat că „Ambasada Suediei la Chișinău susține Mișcarea civică „Hai Moldova” printr-un grant în valoare de 80 mii de euro, în semn de solidaritatea față de cetățenii Moldovei care sunt și beneficiarii acestui grant”.

S01_5285

„Banii sunt destinați unui proiect cu impact ecologic și social, fapt care îl încadrează perfect în prioritățile Strategiei curente de cooperare a Suediei. Ne bucurăm că „Hai Moldova” nu se limitează doar la organizarea Zilei Globale a Curățeniei, dar optează pentru sustenabilitate prin instruiri viitoare în școli”, a spus Virginia Bîlici.

S01_5297

„Mișcarea civică „Hai Moldova” își propune să debaraseze țara de gunoaie în ziua de 15 septembrie 2018 de Ziua Globală a Curățeniei. Toate persoanele, autoritățile, companiile sau ONG-uri care doresc să trăiască într-un mediu mai curat sunt încurajate să participe la Ziua Globală a Curățeniei. Doritorii se pot înregistra pe www.haimoldova.md sau aici https://goo.gl/63NvVs.