În urma desfășurării perchezițiilor în dosarele „Tomograf”, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au ridicat aproximativ 1 500 000 de lei. Banii au fost găsiţi atât în birourile de serviciu ale unor medici de la Secţia radiologie şi imagistică din cadrul Institutului Mamei şi Copilului, cât şi în safeul metalic depus într-o bancă comercială din capitală pe numele şefului Secţiei menţionate. În acest context, Boris Gîlca, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. 

„Constatăm că plățile informale, abuzurile cu darea şi luarea de mită în sistemul de sănătate rămâne pe moravul înrădăcinat al unora.

Până acum, sondajele scoteau la iveală că cei mai corupți medici sunt chirurgii, traumatologii şi ginecologii. Iată că și unii medici-imagiști au apărut în ”imagine”… Care mai sunt, cine-i următorul?

Rușine… Rușine celor, care accidental au îmbrăcat halatul alb, care prin astfel de comportament, conștient și fără nici un bun-simț umilesc pacienții, dar și întreaga comunitate medicală.

Mă adresez acelora: nu umiliți colegii, nu umiliți cetățenii, nu umiliți țara, nu vă umiliți familiile… Mai bine plecați din sistem!”, scrie secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Precizăm că în ambele cauze, dosarul „Tomograf1” și „Tomograf2”, medicii de la CRDM şi de la Institutul Mamei şi Copilului sunt cercetaţi penal pentru corupere pasivă şi abuz în serviciu. Dacă vor fi găsiţi culpabili de comiterea acestor infracţiuni, ei riscă până la 10 ani de închisoare, privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de până la 10 ani şi o amendă în mărime de 400 000 de lei.