Stolpersteine sau „Pietre de poticnire”. La Chișinău va fi lansat un proiect de comemorare a victimelor nazismului

stolpersteine___stumbling_stones_by_utico-dcfdwin
Foto:DeviantArt

Stolpersteine sau „Pietre de poticnire” reprezintă un proiect european de comemorare a victimelor nazismului. Inițiativa presupune instalarea în trotuar a unei plăci de alamă, în fața casei unde au locuit victimele. Proiectul a luat naștere în 1992 la inițiativa artistului german Gunter Demnig, iar astăzi peste 67.000 astfel de plăci au fost instalate în 22 state europene. Stolpersteine este, astfel, cel mai mare proiect de comemorare din lume. La Chișinău, proiectul va fi implementat pe 24 iulie. 

Numele de Stolperstein nu este întâmplător, acesta invocă mai multe aluzii: În Germania nazistă vehicula o expresie antisemită atunci când cineva se împiedica de o piatră proeminentă: „Un evreu trebuie îngropat aici”. Denumirea germană este de fapt, o metaforă pentru aceste pietre care stau modest clădite în trotuar şi nu pot fi observate decât din întâmplare. Potrivit autorului Gunter Demnig, „trebuie să te „poticneşti” cu capul şi inima de aceste pietre, nu doar cu picioarele”.

Pe 24 iulie, Gunter Demnig va veni la Chişinău, unde va instala 6 plăci comemorative: una pe str. Alexandru cel Bun 17, unde a locuit Moise Berliand, omorât în lagărul de concentrare Auschwitz Birkenau în 1944, patru pietre în faţa casei de pe strada Alexei Şciusev 44, unde a locuit familia Bragar, omorâtă în Transnistria în 1941 şi una în faţa casei de pe strada Armenească 27, proprietara căreia a fost cândva Bunia Bron, executată prin împuşcare în 1941. La eveniment vor fi prezenți reprezentați ai familiei Berliand, care vor veni cu această ocazie din Marea Britanie.

Proiectele sunt implementate de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” și Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Evenimentul va începe cu o conferinţă de presă ce va avea loc la 24 iulie, ora 13:00, în sala de conferințe a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, str. Sfatul Țării 8 (intersecție cu str. Alexei Șciusev). Instalarea primei plăci Stolpersteine este programată pentru orele 15:00 în fața imobilului din str. Alexandru cel Bun 17.

Vezi și cel de-al doilea proiect, „Ultima Adresă”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente