„Suntem prima țară din lume care va avea 2 ambasade ale SUA într-o capitală”. Parlamentul a votat transmiterea Stadionului Republican ambasadei SUA

e3214-1600×800

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, transmiterea  cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican din municipiul Chişinău, pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA). Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către 65 de deputați din cei prezenți la ședință.

Potrivit proiectului, terenul Stadionului Republican din municipiul Chişinău, din str. Tighina 12, are o suprafaţă de 5,1814 hectare și se află în proprietate publică a statului.

De asemenea, proiectul prevede că Guvernul va asigura determinarea valorii  bunului imobil, va negocia prețul și va semna contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil.

Fracțiunea PSRM a declarat că:„ Suntem prima țară din lume care va avea 2 ambasade ale SUA într-o capitală. Ambasada actuală va fi păstrată cu 2 hectare și jumătate și cealaltă cu 5 și ceva, în total 8 hectare de pământ în centru Chișinăului. Este ultimul stadion în municipiul Chișinău cu destinație republicană.”

Vlad Batrîncea a mai declarat că parlamentul nu a prezentat un calcul estimativ. Care este valoarea cadastrală, nominativă de piață și cât va obține statul în urma acestei tranzacții.

Lilian Carp: „O dat bojika și l-ați vândut. Ați identificat alt loc pentru un nou stadion republican? Și nu mă refer la Arena Chișinău. Mă refer la un stadion multifuncțional.

Vladimir Voronin, PCRM: „Asta este o mită foarte mare pentru SUA. I-am spus asta în fața și Ambasadorului SUA. Vă ajunge să vă închinați atâta la toți: la români, la americani. Noi suntem stat independent. Voi trădați R.Moldova dacă vindeți acest teren.”

Cu toate acestea, Adrian Candu, speakerul Parlamentului a sărit în apărarea SUA și a declarat că; „Noi îl vindem, nu-l dăruim Guvernului SUA. America este un stat partener și aliatul nostru. Ne-a oferit ajutoare de un miliard de dolari în ultimii ani.”

Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova, deschis în 1952. În anul 2007 Stadionul Republican a fost demolat întrucât nu mai corespundea criteriilor de desfășurare a meciurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente