„M-am gândit să echipez acest baston cu alfabetul Braille”. Cunoaște-o pe Nicoleta Arhiliuc, inventatoare la doar 12 ani

When-you-meet-sans-caption
Foto: Society For The Blind

Spiritul responsabilității a ajutat-o pe Nicoleta Arhiliuc, elevă din clasa a VII-a, din Chișinău, să ajungă în rândul celor care își doresc să schimbe lumea în bine. Datorită aptitudinilor sale, dar și a cunoștințelor obținute la cursurile de robotică, organizate de Tekwill Academy Kids, tânăra a creat un baston care i-ar ajuta pe nevăzători să evite obstacolele.

Dispozitivul creat din tuburi de plastic este dotat cu senzori și emite semnale sonore, iar mânerul vibrează atunci când în drum există un obiect care împiedică trecerea. Mica inventatoare a prevăzut și anumite situații în care senzorii sonori pot fi opriți, pentru a nu crea disconfort, de exemplu în transportul public. La vârsta de doar 12 ani, Nicoleta nu se oprește aici și vrea să-și dezvolte prototipul, care este prezentat peste hotarele țării drept exemplu de urmat.

„M-am gândit să echipez acest baston cu alfabetul Braille, sistemul de scriere folosit de persoanele cu deficiențe de vedere. În stație, utilizatorul va tasta numărul autobuzului pe care îl așteaptă, iar cifra va apărea pe un mic ecran. Astfel, persoanele din jur vor putea să-i sară în ajutor, anunțându-l când transportul va ajunge în stație.”

Adolescenta a început să frecventeze cursurile de robotică din întâmplare, însoțindu-l pe fratele ei mai mic. Nicoleta a fost cucerită din start și crede că mai mulți copii ar trebui să afle despre această știință a viitorului, dar și să aibă acces la cursuri.

„Robotica m-a ajutat să-mi dezvolt imaginația, să devin mai practică. Am început să înțeleg cum se întâmplă unele lucruri, cum sunt construite programele și aplicațiile. Robotica este o parte din viața mea și nu aș putea să o dau la o parte. Mi-aș dori ca toți elevii să poată studia acest domeniu incredibil.”

# TwentyTu aduce viitorul în școlile Moldovei

TwentyTu transformă educația din Moldova, iar din 2019, fiecare al 4-lea copil din țară va avea posibilitatea să studieze profesiile viitorului.

„Proiectul TwentyTu nu substituie programele școlare, ci vine să completeze sistemul educațional actual, pentru a oferi copiilor și profesorilor noi posibilități de cunoaștere. La nivel mondial, aproximativ 65% dintre joburile care vor fi solicitate în următorii ani vor necesita cu totul alte abilități decât cele care sunt studiate în prezent în școli. Pentru ca un număr cât mai mare de tineri să aibă acces la educație de calitate, în prezent desfășurăm o amplă campanie de colectare a fondurilor. Toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții până la 22 august 2018, pe www.twentytu.md”, spune Ana Chirița, director executiv ATIC, implementator al proiectului TwentyTu.

„Până să lansăm proiectului am făcut mai multe focus-grupuri cu copii din Chișinău și din regiune și am aflat că avem copii interesați de SpaceX, univers, copii care știu despre pericolul încălzirii globale, copii care vor să devină antreprenori și nu angajați. Am aflat că avem copii curioși, interesanți, gata să devină cetățeni ai lumii, gata să creeze schimbări aici acasă. Poate mai mult decât să fie instruiți, acești copii vor să fie inspirați și motivați. Le lipsește ceva și cineva care să le deschidă orizonturile și care să le spună că orice e posibil. Sper  ca anume prin TwentyTu să le oferim inspirația de care au nevoie”, spune Radu Marian, coordonator TwentyTu.

TwentyTu – proiectul care va oferi cursuri extracurriculare gratuite în peste 10 domenii ale viitorului – a fost lansat de către Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare. Cursurile din cadrul proiectului, precum antreprenorialul, robotica, inteligența artificială, astronomia prin VR (realitate virtuală), inteligența emoțională, matematica interactivă ș.a. sunt destinate copiilor și adolescenților. Sesiunile de instruire vor fi livrate atât online, cât și offline, în cele mai importante centre regionale ale țării. Circa 80.000 de elevi vor deveni beneficiarii celui mai ambițios proiect de educație din Republica Moldova. De asemenea, în cadrul proiectului 2200 de profesori vor fi instruiți să predea disciplinele școlare într-un mod mai interactiv. TwentyTu se va desfășura până în anul 2022 și are ca misiune să pună în valoare capitalul uman al țării și să educe o generație cu abilități practice solicitate pe piața muncii la nivel național și global.

Tekwill este Centrul de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Misiunea sa este de a crea legătura necesară între ceea ce se studiază în programele de educație dedicate domeniului IT și necesitățile reale ale industriei. Centrul susține dezvoltrea talentelor locale în IT, transferul de cunoștințe, promovează o mai bună înțelegere și interesul față de sectorul tehnologic și încurajează crearea comunităților digitale din Moldova. Tekwill reprezintă un ecosistem complex, dotat cu resursele și tehnologiile necesare pentru ca oamenii să-și implementeze ideile, astfel sporind excelența în domeniile viitorului. Centrul a dezvoltat numeroase programe educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului. Tekwill a fost creat de Asociația Națională în domeniul TIC (ATIC), în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova, cu suportul USAID și al Guvernului Suediei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente