Guvernul a cumpărat banca lui Platon – Moldova-Agroindbank (MAIB). Tranzacția valorează 450 milioane lei

maib1

În cadrul a două tranzacţii la Bursa de Valori a Moldovei (BVB) au fost vândute două pachete de acţiuni ale Moldova-Agroindbank (MAIB) în valoare totală de 450,03 milioane lei, scrie mold-street.com.

Cumpărătorul este Agenția Proprietății Publice din subordinea Guvernului, iar tranzacția s-a realizat în baza hotărârii din 20 iunie a Executivului „cu privire la cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC Moldova Agroindbank SA”.

Preţul de vânzare-cumpărare a fost de 1.054,71 lei pentru o acţiune din pachetul de 37,56% şi de 1.064,02 lei pentru pachetul de 3,53% de acţiuni nou emise de MAIB.

Tranzacţia a avut loc aproape la o lună de la semnarea pe 22 iunie, cu Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) a unui precontract de vânzare a 41,09% din acțiunile noi emise de Moldova-Agroindbank, cea mai mare din Moldova. Dar acțiunile ar putea ajunge și la alt investitor.

După această tranzacţie Agenția Proprietății Publice va expune la vânzare pe piața reglementată, prin intermediul licitației cu strigare, ca pachet unic, acțiunile deținute în Agroindbank, la prețul inițial de vânzare, plus costurile suportate la cumpărarea – vânzarea acestor acțiuni, scrie mold-street.com.

Între timp, Ministerul Justiției ar urma să emită o opinie legală asupra antecontractului și contractului de vânzare – cumpărarei.

Mai adăugăm că vânzarea pachetului ar mai putea dura încă câteva luni. Or, Guvernul a împuternicit  Agenția Proprietății Publice să solicite de la MAIB să furnizeze, până la 1 septembrie 2018, „o opinie de confirmare a valorii juste asupra prețului de cumpărare al acțiunilor nou-emise (denumită conform uzanțelor internaționale „fairness opinion”), care corespunde prețului de expunere al acestor acțiuni la ultima licitație pe piața reglementată la data de 30 aprilie 2018”.

Opinia trebuie să fie emisă de o entitate cu renume și cu o experiență recunoscută pe plan internațional în domeniul evaluării valorilor mobiliare ale entităților de interes public, ce nu este în conflict de interese cu Moldova-Agroindbank, care poate fi o bancă, o societate de audit sau o companie de evaluare.

De notat că anterior, conducerea şi acţionarii rămaşi ai băncii au votat acordarea de garanţii investitorilor.

Afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani închisoare și care anterior ar fi deținut prin interpuși controlul asupra circa 43% din acțiunile MAIB, a difuzat o adresare în care avertiza conducerea băncii și pe acționarii ei asupra riscurilor de a vota acordarea unor astfel de garanții, scrie mold-street.com.

Potrivit acestuia prin emiterea unor astfel de garanții, acționarii MAIB ar putea ulterior să piardă acțiunile și în plus să plătească despăgubiri celor care nu au votat așa-ceva.

De notat că deja de doi ani și ceva pachetul de peste 41% din acțiunile Moldova Agroindbank era expus periodic la vânzare, dar nu s-a ajuns la o tranzacție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente