Candidații la alegerile parlamentare din 2018 vor fi monitorizați de jurnaliștii de investigație în baza a 4 criterii. Care sunt acestea

5235875

Organizaţiile neguvernamentale Asociația pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) au lansat vineri, 13 iulie, Iniţiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018”.

Inițiativa își propune să monitorizeze candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XXI-a, în baza a patru criterii:

#1. integritatea în activitatea politică,

#2. integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale;

#2. integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid,

#4. cazier judiciar.

Scopul urmărit de organizaţiile neguvernamentale constituente ale Iniţiativei este promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare, dar şi a principiului integrităţii persoanelor cu funcţii publice, informează API.

În cadrul Iniţiativei Civice „Pentru un Parlament Curat 2018”, un grup de jurnalişti de investigație va monitoriza, în baza unor indicatori de integritate, atât listele candidaţilor prezentate de partidele politice cu şanse de accedere în viitorul Parlament, cât și alți potențiali candidați ai partidelor politice sau candidați independenți în circumscripţia naţională şi în cirmuscripţiile uninominale.

În total, organizaţiile neguvernamentale îşi propun să monitorizeze în jur de 450 de potenţiali candidaţi în campania pre-electorală şi să elaboreze, în campania electorală, până la 250 de profiluri scurte ale candidaților înscrişi în listele partidelor care se vor înregistra la alegeri sau ale candidaţilor independenţi înregistraţi.

Profilurile și investigațiile realizate vor fi publicate în mai multe surse de informare media naţionale şi locale şi vor putea fi accesate pe portalurile www.Moldovacurata.mdwww.Anticoruptie.md  și www.Investigatii.md.

Pentru a responsabiliza clasa politică din Moldova, Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018” le va propune partidelor politice să completeze de sine stătător un chestionar pentru fiecare candidat pe care partidul intenționează să-l includă în listă, atât în circumscripția națională cât și în circumscripțiile uninominale şi să transmită aceste informaţii pentru verificare organizaţiilor membre ale Iniţiativei Civice.

Organizaţiile fondatoare ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au realizat monitorizări similare ale candidaţilor la alegerile parlamentare din 2009, 2010 şi 2014.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente