După ce astăzi, medicul pediatru Mihai Stratulat a scris pe rețelele de socializare despre încălcările la mai multe instituții medicale din municipiul Chișinău, Spitalul Clinic Municipal de copii nr.1 a venit cu o reacție. 

„Din păcate, ne confruntăm zilnic cu situații de conflict create de către pretinsul pediatru, Mihai Stratulat care, din câte cunoaștem, este neonatolog de specialitate, dar nu a activat în această calitate în instituții medico-sanitare publice niciodată. Totodata, permanent, inclusiv prin postarea de astăzi pe facebook, acesta blamează nu doar cadrele medicale din IMSP, dar și întregul sistem de sănătate din Republica Moldova.

În aceste condiții, chiar și cu eforturi mari din partea administrației instituției și a întregului personal încadrat, se pereclitează activitatea adecvată de zi cu zi, existând multiple dificultăți de comunicare cu pacienții, majoritatea fiind neargumentate.

Cu toate acestea, spre deosebire de domnul Mihai Stratulat, nu ducem un Registru al tuturor cazurilor nefericite de copii bolnavi, care ajung în stare grava și foarte gravă la spital după consulațiile acestuia. Dar nici nu considerăm necesar acest lucru, din moment ce toate eforturile noastre în procesul de asistență medicală copiilor sunt în corespundere cu practicile actuale în domeniu, fapt confirmat și prin multiple mulțumiri ale pacienților noștri, dar și prin numeroase evaluări ale activității instituției, conform prevederilor în vigoare, efectuate de structurile abilitate și specialiști consacrați.

Menționăm, că IMSP SCMC nr.1 acorda asistență medicală urgentă copiilor de vârstă fragedă cu afecțiuni respiratorii acute și boală diareică acută, majoritatea constituind-o copii sugari, în vârstă de până la 1 an. Anual se spitalizează/oferă asistență consultativ-diagnostică la circa 8000 copii din municipiul Chișinău și republică. Asistența medicală acordată se încadrează întocmai în prevederile actelor normative în vigoare, inclusiv sistemul DRG, care permite încadrarea/clasificarea statistică a stărilor patologice cu care se spitalizează pacienții, precum și evidența sistemică a acestora. Spre cunostința dlui Stratulat, codificarea cu diagnosticul de Pneumonie, comparativ cu alte afecțiuni respiratorii, nu sporeste costul cazului tratat, fapt ce l-ar fi cunoscut, dacă ar fi activat în acest sistem. În acest context ne întrebăm, care este nivelul de expertiză/competență profesională a domnului Mihai Stratulat, care-i permite să facă analiza activității medicilor pediatri consacrați nu doar din instituția noastră, inclusiv cadrelor universitare, precum și întregului sistem de sănătate din țară?

Regretăm faptul, ca dnul Stratulat utilizează mijloace ieftine pentru a se promova personal, inclusiv prin asocierea permanentă a numelui tatălui său, ofensând neargumentat întreaga comunitate medicală.

Vom utiliza toate mijloacele posibile pentru a ne apăra imaginea instituției, inclusiv a cadrelor medicale”, se arată în comunicatul spitalului”.

Amintim că, în mesajul postat Mihai Stratulat a vorbit despre faptul că la spitalele menționate de medic se pun diagnoze greșite copiilor, pentru ca locurile libere din instituții să fie suplinite.