Medicul Mihai Stratulat despre 2 instituții medicale din Chișinău: „Copiii sunt diagnosticați cu așa zisa „pneumonie”, pentru că asta aduce bani spitalului”

mihai stratulat
Foto: youtube.com

Medicul pediatru Mihai Stratulat a vorbit despre 2 instituții medicale din municipiul Chișinău. Într-o postare pe rețelele de socializare, medicul vorbește despre diagnozele greșite care sunt puse copiilor, pentru ca locurile libere din spitale să fie suplinite. Potrivit lui Mihai Stratulat acest lucru se face, pentru că asta aduce bani instituțiilor medicale.

Citiți mai jos postarea medicului integral:

„Această postare este despre viața mea, cea pe care o trăiesc zi de zi, despre profesia mea de medic, pe care mi-a dăruit-o Tatăl meu și pe care am început să o înțeleg într-un final, imediat după ce a murit Tatăl meu. Eu nu doar lucrez zi de zi n calitate de medic, ci lupt zi de zi cu acest sistem medical creat aici în Republica Moldova din indeferența celor care dictează/ar putea dicta cursul medical, dar nu o fac, fie din nedorință, fie că nu li se permite. Astăzi voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din Republica Moldova. Voi știți cum lucrează el? Nicicum! Avem protocoale bune, dar implementare proastă! Am să vă vorbesc astăzi despre 2 spitale, care consider că ar trebuie închise, unul din ele, parțial închis! Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „S. Lazo” și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduc). De ce? Pentru că acolo nu se face medicină! De ce? Pentru că acolo cu ce nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat AB! Pentru că acolo nu se respectă niciun protocol! De ce? Pentru că administrația acestora (directorii și vice-directorii) sunt cointeresați în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient, câți pacienți internați, ce diagnoză! Totul se face printr-o programă, care se numește DRG și în funcție de diagnoza pacienților internați se calculează un coficient, care într-un final dictează suma de bani transferați de la CNAM la Spital! Cum credeți ce coeficient are Pneumonia în sistemul DRG? Vă spun eu: bun de tot! La spitalul de pe Viaduc, șiruația e și mai dramatică. Au deschis încă o secție de patologie nou-născuți, când au văzut că prima secție aduce „ruble” la spital! Și voce-directorul pe pediatrie a spitalului sună zilnic în maternitate și anunță câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie „dabravolino-prenudidilno”. Sunt transferați copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa zisă „pneumonie”, pentru a aduce bani spitalului. Am vorbit doar despre aceste 2 spitale, pentru că aici dezmățul este cel mai mare, un pic mai bine stă la acest capitol SCM Nr. 3 „V. Ignatenco” și IMSP CMC (Centrul Mamei și al Copilului). Situația e următoare: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru că avem paturi libere și le punem diagnostice, pentru că trebuie să suplinim bugetul spitalelor cu bani! Și eu mă întreb acum, pentru asta am făcut eu medicina? Pentru asta, Tatăl meu a vrut să fiu eu medic? Pentru asta cheltui eu bani anual, procurând manuale de Pediatrie și Neonatologie, ca să fiu în rând cu Europa și SUA? Multe mai am de spus!”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente