(doc) Ce spune FMI despre acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău pentru dezvoltarea economiei Moldovei

FMI

Creșterea economică a Moldovei va rămâne robustă în 2018, în pofida unei producții agricole globale mai slabe. Acest lucru se arată în cel de-al treilea raport de evaluare a Programului de Programul de cooperare dintre Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI), publicat joi, 5 iulie 2018.

În document se mai arată că, de la precedenta evaluare, autoritățile au întreprins acțiuni importante, demonstrând angajamentul ferm față de program, chiar și într-un an electoral.

Pentru acest an, experții fondului estimează o creștere a Prodului Intern Brut din Moldova de 3,8 la sută. Către sfârșitul anului este prognozată o rată a șomajului de 4,1 la sută și inflație de 3%. De asemenea, exporturile vor crește în 2018 cu 9,1%, iar importurile – cu 9,3%.

Economiștii Fondului recomandă să fie menținute politicile prudențiale, iar reformele să continue, în special pentru a finaliza curățarea sectorului financiar, pentru a asigura transparența și stabilitatea în sectorul energetic și pentru a menține stabilitatea macroeconomică.

Experții FMI constată că situația băncilor din țară este stabilă, acestea fiind bine capitalizate și profitabile. Încrederea depunătorilor este stabilă, iar creșterea creditării – mai bună decât în 2016. De asemenea, potrivit specialiștilor Fondului, autoritățile au convenit asupra parametrilor pentru Bugetul pentru 2019 și pentru Cadrul bugetar pe termen mediu (2019-2021), în concordanță cu angajamentele asumate în cadrul programului. Deciziile de politică fiscală trebuie să contribuie la colectarea veniturilor conform planurilor convenite și la menținerea caracterului progresiv al sistemului de impozitare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente