În municipiul Bălți se află unul dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale din Moldova. Este vorba despre Biserica „Sfântul Grigore Luminătorul”, care este localizată în centrul orașului și reprezintă o adevărată destinație turistică. Acest lăcaș, în mare parte a timpului, este închis, prin urmare curioșii nu au acces în interiorul clădirii. Reporterul #diez a avut ocazia să pătrundă în lăcaș, să discute cu enoriașii de etnie armeană și a aflat informații încă necunoscute.
Începem cu o mică istorie despre biserică. Aceasta a fost construită în anii 1910-1914 de către Alexandru Krasnoselski. Înălțimea construcției este de 16,8 m. Am aflat de la un domn că biserica este deschisă o dată în săptămână (duminica) și este vizitată de armeni. Din păcate, foarte rar au loc slujbe, iar pentru realizarea acestui ritual vine un preot tocmai din Sankt-Petersburg.
Pe vremea uniunii sovietice, în această biserică era o sală sportivă. Pereții au fost dați cu var pentru a ascunde desenele religioase. În prezent, se execută lucrări de reparație și aceasta nu încurcă creștinii să vină să se roage.
Mai mult decât atât, în această biserică am observat un altar și o cabină de spovedanie specific catolicismului. Mi s-a explicat că ceva timp în urmă, aici veneau polonezii și se rugau în biserica armeană.
Menționăm că practic nimeni nu cunoaște ce se află în Biserica Armenească, cum e amenajat mobilierul, cu alte cuvinte, cum arată interiorul clădirii. Echipa #diez vă arată imagini cu adevărat exclusive.