(video) Alegem untul veritabil. Care produse sunt mai puțin dăunătoare pentru sănătatea voastră

35173730_693889134284016_221457889695367168_o

Untul face parte din produsele pe care le consumăm zilnic. Din acest motiv, trebuie să examinăm atent ambalajul acestuia, mai ales că etichetele untului și amestecurilor de grăsimi vegetale sunt, în unele cazuri, aproape identice. Nutriționiștii recomandă să consumăm untul de calitate, care conține o cantitate de grăsimi animale de cel puțin 80%.

Asociatia Americana a Inimii recomandă consumul a maximum 16 grame de grăsimi saturate în dieta zilnică. Aceasta reprezintă o cantitate de maxim 30 g de unt pe zi, în condițiile în care nu consumați alte grăsimi.

Cum deosebim untul de margarină sau spread, aflați în materialul ce urmează. Așadar, platforma BeBettter a analizat de această dată etichetele diferitor branduri de unt. Vedeți mai jos

Tipurile de unt

Madein.md a experimentat, împreună cu Viorica Bulgaru, conferențiar universitar, doctor în științe tehnice, specialist în tehnologia laptelui și producerea lactatelor din cadrul Universității Tehnice din Moldova,  mai multe produse din unt. Specialista a constatat că untul este bogat în acizi grași saturați (în proporție de 40%) ceea ce permite producerea unei cantități mai mari de colesterol bun. Punctul lui de topire este mai jos de temperatura corpului, astfel, ajungând în organism, este bine primit și ușor digerabil. Untul de cea mai înaltă calitate se consideră cel cu o fracțiune grăsime de 82,5%.

În prezent, producătorii de lactate utilizează standarde de firmă, înregistrate în Moldova Standard. Conform acestora există câteva tipuri de unt:

#Unt Tradițional din smântână dulce și fermentată (82,5%, 81,5 %);

#Unt pentru amatori din smântână dulce și fermentată (78%),

#Unt Țărănesc din smântână dulce (72,5 %),

#Unt Tartinabil (61,5%);

#Unt cu adaos de ciocolată, fructe (62%) sau miere, cătină, cafea, cacao, pomușoare (52%).

Totodată, spreadul se clasifică în: lacto-vegetal – grăsimea lactică constituie nu mai puțin de 50% din faza grasă; vegetal-lactic – grăsimiea vegetală constituie 15-49% din faza grasă; vegetal – conține numai grăsimi vegetale. În spread se permite utilizarea diferitor adaosuri de substanțe aromatice, vitamine, etc. De exemplu, untul de ciocolată reprezintă de fapt un spread.

Produsul de unt are în componența sa grăsimi vegetale. De cele mai dese ori, este utilizat uleiul de palmier. Viorica Bulgaru spune că „uleiul de palmier este introdus în lista aditivilor alimentari ca produs natural și nicăieri nu este stipulată doza zilnică admisibilă. Potrivit specialistei, margarina și spreadul sunt produse total diferite. Ea susține că spredul poate fi consumat, iar margarina trebuie utilizată doar la prepararea altor produse alimentare.

Untul calitativ are o grăsime de minim 80%.

Untul de calitate trebuie să aibă cel puțin 80% grăsimi, 15% apă și 5% proteine. BeBetter a consultat etichetele mai multor produse. „Am cumpărat aleatoriu câteva tipuri de unt și produse din unt. Am constatat că produsele: Krestianscoe din smântână dulce 72,5% grăsimi de la JLC, Unt țărănesc din smântână dulce 73,0% grăsimi de la latti (Ucraina) și Extra 82,5% grăsimi de la Ferma (Ucraina) nu conțin cantitatea de 5% proteine, conform recomandărilor. Crestianscoe conține cea mai mare cantitate (din cele trei produse menționate) – 2,6 g la 200 g (de aproape patru ori mai puțin decât norma recomandată), urmează Unt țărănes cu 1,9 g la 200 g și Extra cu doar 1 g la 200 grame de unt. Pe etichete este menționat faptul că produsele sunt fabricate din smântână dulce naturală pasteurizată. Am procurat, de asemenea, aleatoriu, un Amestec Deosebit Premium de grăsimi vegetale și smântână dulce 82,5% grăsime Spread Deosebit Delicios 78% grăsime, ambele produse de compania JLC. Cele două conțin grăsimi vegetale, coloranți și alte substanțe adăugătoare. Nutriționiștii spun că acestea pot fi folosite doar la prepararea produselor de cofetărie”, au povestit BeBetter.

Untul care conține grăsimi vegetale

Conform datelor unui studiu efectuat de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificată, lansat la comanda Fundației Est-Europene, trei tipuri de unt, din 21 analizate, nu corespund normelor și anume conțin o cantitate mai mare de grăsimi vegetale. Este vorba despre Untul de vacă din smântână dulce nesărat 82,5% grăsime, produs de Lactis, care conținea 6,27% grăsimi vegetale (Regulamentul tehnic al produselor lactate al RM prevede lipsa grăsimilor vegetale în unt), Extra din smântână dulce 82,5% grăsimi, produs de latti (Ucraina), care conținea 7,51% grăsimi vegetale și Untul de vacă din smântână dulce nesărat 82,5% grăsime, produs de rețeaua comercială Nr. 1 (Lactis), care are în componență 7,15% grăsimi vegetale.

Reguli de respectat în fața raftului

Agenția pentru Protecția Consumatorilor vine cu mai multe recomandări de luat în calcul la procurarea untului. Specialiștii spun că produsul trebuie să fie de culoare alb-gălbuie până la galben-pală, uniform, cu luciu specific sau mat, fără impurităţi sau corpuri străine pe suprafață. Când este tăiat, nu trebuie să prezinte picături vizibile de apă sau goluri de aer. Mirosul trebuie să fie plăcut, caracteristic, să nu fie asemănător mirosului medicamentelor, mucegaiului, rânced sau acru.

Dacă untul este cu gust sau miros amar, metalic, acru, cu aspect brânzos, moale, lipicios sau sfărâmicios sau conține mucegai, are culoarea albă, galben intens sau roșie, atunci produsul nu este bun pentru consum. Verificați termenul de valabilitate și cereți date despre proveniența produsului, în cazul în care aceste informații nu sunt afișate.

Beneficiile untului

Consumat în cantități mici, untul nu favorizează depunerea colesterolului și chiar reduce riscul de îmbolnăvire cu diabet. Acizii grași din unt sunt transformați în energie. Untul este una dintre cele mai bogate surse de grăsimi bune. El are efect antioxidant și repară daunele provocate de radicalii liberi din hrana prăjită sau alimentele procesate. Conține vitamina A, E și K2, care previne apariția cariilor dentare. Conține și acid linoleic, care ne protejează de cancer. Grăsimile saturate au rolul de a întări imunitatea organismului și de a ne proteja de celulele tumorale.

Platforma BeBetter recomandă să consumați conștient produsele și să reduceți riscurile asociate alimentelor nesănătoase.

Taguri: #BeBetter
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente