Raportul BNM: Leul moldovenesc s-a apreciat semnificativ față de principalele valute, în 2017

273540

Banca Națională a Moldovei a publicat Raportul anual pentru anul 2017 în care scoate în evidență mai multe aspecte și tendințe economice atât naționale, cât și internaționale. Potrivit documentului, PIB-ul național s-a majorat cu 4.5% în comparație cu anul 2016, susținut de creșterea consumului intern și a producției din sectorul agrar. Principalul factor de stabilizare a valutei naționale și întărirea acesteia față de valutele principale de schimb din țară (euro și dolarul) au constituit remitențele în valoare de 1.2 miliarde de dolari SUA.

Ca urmare, pe parcursul anului 2017, leul moldovenesc s-a întărit cu 14,4% față de dolarul SUA și cu 2,3% față de euro.

Aceste remitențe, la rândul lor, au contribuit la mărirea puterii de cumpărare a consumatorilor locali. În a doua jumătate a anului, am asistat la o revigorare a activității în sectorul industrial și la o creștere puternică a exporturilor.

În același Raport se menționează că volumul anual al creditelor noi acordate a crescut cu 8,9% față de anul 2016, constituind 24,5 miliarde lei. Dinamica pozitivă a creditării a fost stimulată de reducerea ratelor medii ale dobânzilor și cererea sporită din partea persoanelor fizice.

BNM precizează că noile monede metalice puse în circulație pe 28 februarie 2018 vor genera economii la producerea valutelor de aproximativ 300 milioane lei pe o perioadă de 20 de ani.

Pe plan internațional, în anul 2017,activitatea economică globală a continuat să progreseze. Conform FMI, se estimează că economia mondială a crescut cu 3.7%, cu 0.5 p.p. mai mult decât în anul 2016. Creșterea economică s-a răspândit atât în Europa cât și în Asia.

Economiile avansate au crescut în medie cu 2.3%, față de 1.7% în anul 2016. Creșterea economică a fost mai evidențiată în zona euro, înregistrându-se o creșterea de 2.5% a PIB-ului. În cadrul zonei euro, economia Germaniei a avansat cu 2.2%, a Franței cu 1.8%, a Spaniei cu 3.1% și a Italiei cu 1.5%. Economia Statelor Unite a înregistrat o creștere de 2.3% PIB în comparație cu 1.5% în anul 2016.

Pe de altă parte, un ritm de creștere mai redus, decât în anul 2016, s-a înregistrat în Regatul Unit al Marii Britanii (1.7%), din cauza retragerii capitalului investițional pe fondul incertitudinilor legate de Brexit.
Economia Chinei a crescut cu 6.8%, cea a Federației Ruse a avansat cu 1.5% în anul 2017, după doi ani consecutivi de recesiune economică.

2

Pe fondul dinamicii pozitive a economiei Federației Ruse, economia țărilor CSI a progresat în anul 2017 în medie cu 2.2%.

12

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente