Guvernul Republicii Moldova a semnat un precontract de vânzare a 41% din acțiunile MAIB. Cine sunt beneficiarii acestei tranzacții

maib-filiala-nr-1-chisinau

Un consorțiu internațional a semnat, astăzi, un precontract cu privire la procurarea a 41,09% din acțiunile băncii Moldova-Agroindbank S.A. La această acțiune au participat atât investitorii, cât și Guvernul Republicii Moldova.

Consorțiul internațional de investitori este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital – gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL – societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar. Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop – HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.

Prezent la semnarea documentului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a mulțumit, din numele autorităților, echipelor de negociatori și, în mod special, pentru susținerea BERD în promovarea reformelor din țara noastră și pentru asistența în fortificarea sectorului bancar.

„Felicit Guvernul pentru munca enormă care a fost făcută. Munca nu se termină aici. Astfel, la bancă, împreună cu noii investitori va veni o nouă disciplină, tehnologii noi, lucruri care vor face ca instituția să-și mențină poziția de lider și chiar să crească. Este nevoie de continuarea reformelor, pentru ca sectorul bancar al Republicii Moldova să devină complet transparent”, a afirmat directorul pentru instituții financiare al BERD pentru Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest, Henry Russell.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, a afirmat că semnarea acestui document este un semnal pozitiv și pentru alți potențiali investitori și va asigura securitatea stabilității financiare a statului. 

Pachetul de acțiuni nou emise ale MAIB vor fi procurate si apoi expuse la vânzare pe piața reglementată, de către Agenția Proprietății Publice. La licitația cu strigare vor putea participa atât Consorțiul internațional de investitori, care a semnat astăzi antecontractul, cât și alți potențiali cumpărători, care au obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente