(grafic) Ce percepții au populația și business-ul asupra corupției în Moldova. Care instituții în opinia lor sunt cele mai corupte

928x0_1e90cf32412819c558b33a36a0103886___jpg____6_dadab9a9

Corupția este calificată drept o problemă foarte gravă de fiecare al treilea cetățean și de o treime din business. Fiecare a doua persoană consideră că în Republica Moldova nu există nicio instituție publică care să nu fie coruptă. Acestea sunt câteva concluzii elucidate în Studiul de evaluare a impactului Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, efectuat de Centrul de Analize și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice CIVIS.

Așadar, autorii studiului au măsurat percepția și atitudinea populației și business-ului asupra corupției și au constatat următoarele. În viziunea majorității cetățenilor cele mai corupte instituții sunt:

#Instituțiile medicale;

#Parlamentul;

#Poliția;

#Guvernul/Ministerele;

#Instanțele de judecată;

#Serviciul vamal;

#Partidele politice;

Pe de altă parte, business-ul consideră că cele mai corupte instituții din țară sunt:

#Parlamentul;

#Instituțiile medicale;

#Guvernul/Ministerele;

#Instanța de judecată;

#Poliția;

#Partidele politice.

În același studiu respondenții au explicat care sunt cauzele principale ale corupției în Moldova. Ambele categorii de intervievați au răspunsuri practic identice la fiecare cauză listată în chestionar. Doar la câteva răspunsuri din chestionar s-a observat o diferențiere semnificativă dintre populație și reprezentanții business-ului.

Așadar, salariile mici în sectorul public, mentalitatea de a cere mită, lacune în legislație și lipsa valorilor morale mai mult prevalează în răspunsurile business-ului.

1

În continuare, respondenții au apreciat evoluția corupției din ultimul an. Cetățenii au fost mai pesimiști decât business-ul spunând că nivelul corupției a crescut considerabil (31% împotriva la 20%).

5

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente