În Republica Moldova ar putea fi interzisă utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor și a bețișoarelor de unică folosință din plastic, cu excepția celor biodegradabile. Măsura urmează să fie aplicată din data de 1 ianuarie 2021. Proiectul de completare a Legii cu privire la comerțul interior a fost înregistrat, recent, în Parlament.

Potrivit bizlaw autorii propun completarea Codului contravențional astfel încât utilizarea și comercializarea veselei din plastic să fie sancționată de la 4.500 până la 12.000 de lei.

#pentru persoana fizică – amenda va constitui între 3.000 și 4.500 de lei;

#pentru persoana juridică – amenda va varia între  6.000 și 12.000 de lei sau vor fi amendați cu valoarea produsului, dar nu mai puțin de 240 de unități convenționale (12.000 de lei)

Încălcările vor fi constatate și examinate de către poliție și de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.

Autorii proiectului spun că drept alternativă pentru vesela de unică folosință din plastic poate servi cea produsă din hârtie, făină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturile din mere sau cele formate din aditivi biodegradabili.

Bizlaw amintește că anul trecut Parlamentul a aprobat interzicerea treptată, începând cu data de 1 ianuarie 2019, a utilizării și comercializării pungilor din plastic. Pentru asemenea încălcări, persoanele fizice se vor sancționa cu amendă de la 5.000 la 7.500 de lei, iar persoanele juridice – cu amendă de până la 10.000 de lei.