Reacțiile oficialilor străini față de decizia instanței de a nu valida alegerile din Chișinău

foto foto foto

După ce au aflat că mandatul de primar al lui Andrei Năstase nu a fost validat de instanță, mai mulți oficiali străini s-au arătat îngrijorați față de situația respectivă. Aceștia au venit cu reacții, menționând că voința poporului reprezintă democrația.

Peter Michalko, ambasadorului UE la Chișinău, se arătat „extrem de îngrijorat”, după invalidarea mandatului primarul ales în Chișinău. Acesta a postat pe pagina sa de Twitter prima reacție după ce alegerile nu au fost validate de instanță.

„Voința poporului trebuie respectată în orice societate care vrea să fie una democratică. Aceasta este o valoare europeană”, a scris oficialul într-o postare pe contul său de Twitter.

peter

Ambasadorul Canadei în România și Republica Moldova, Kevin Hamilton, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest act al justiției moldave. Acesta a scris pe Twitter că este „profund îngrijorat în legătură cu decizia arbitrară a instanței de la Chișinău, prin care a invalidat rezultatele alegerilor din 3 iunie pentru alegerea primarului. Încrederea cetățenilor în imparțialitatea și independența justiției, care era și așa destul de fragilă, pare deja compromisă.”

ke

Și Ambasada Statelor Unite ale Americii a venit cu o reacție pe pagina de Facebook. În postare se scrie că invalidarea neașteptată și netransparentă de ieri a alegerilor pentru primarul capitalei este „o evoluție îngrijorătoare, care continuă erodarea încrederii cetățenilor moldoveni în procesul democratic.”

ambs

Sandra Kalniete, Președinta Grupului de lucru Afaceri Externe al Grupului PPE şi Cristian Preda, Coordonatorul Grupului PPE în Comisia de Afaceri Externe, au reacționat, de asemenea, cu un mesaj în urma invalidării alegerilor locale anticipate din Chișinău.

Regretăm şi suntem foarte îngrijorați în privința deciziei luate ieri de Judecătoria Chișinău, care a anulat rezultatele alegerilor locale din capitala Moldovei.  Alegerile sunt piatra de temelie a oricărui regim democratic. Rezultatele votului din 3 iunie trebuie să fie respectate pe deplin, întrucât reflectă voința politică a cetățenilor din Chișinău. Republica Moldova poate să își aprofundeze cooperarea cu Uniunea Europeană şi să îşi continue drumul european numai dacă principiile democratice sunt respectate, inclusiv stricta separație a puterilor şi independența justiției”, scrie într-un comunicat publicat pe site-ul Grupului PPE.

Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, afirmă că ei nu va rămâne indiferenți în fața acestei situații din Republica Moldova, care este mai rea ca niciodată.

„Sunt consternat de erodarea democrației în Republica Moldova. Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică. Este evident că alegerea lui Andrei Năstase ca primar al capitalei Republicii Moldova a fost o surpriză neplăcută pentru alianța Plahotniuc-Dodon. Situația nu a fost niciodată mai rea ca astăzi. Este clar că alianța Plahotniuc-Dodon este capabilă de orice pentru a-și păstra controlul asupra țării. Uniunea Europeană nu poate susține sau finanța astfel de carteluri, iar PPE nu va rămâne indiferent în fața acestei situații. Republica Moldova s-a angajat prin intermediul Agendei de Asociere să îmbunătățească substanțial independența sistemului judiciar și să consolideze statul de drept. Decizia de ieri de a invalida rezultatele alegerilor și voința locuitorilor Chișinăului ridică îndoieli serioase cu privire la angajamentul autorităților moldovenești de a avansa în implementarea reformelor”, a menționat acesta.

Copreşedintele Comitetului parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, Andi Cristi, şi europarlamentarul Siegfried Mureșan, de asemenea, au venit cu reacții pe Facebook.

muresan

cristea

Reamintim că, decizia de invalidare a alegerilor a fost luată după două săptămâni de când Năstase a fost ales primar al capitalei cu circa 52% din voturi. Andrei Năstase și Ion Ceban au contestat decizia la Curtea de Apel Chișinău.

Procesul de validare a mandatului de primar a fost tergiversat după ce socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe Năstase pe motiv că ar fi încălcat legislația electorală și după ce reprezentantul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău a solicitat schimbarea magistratului pe motiv că nu ar fi dat dovadă de imparțialitate la judecarea cazului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente