La Strada a crescut cincisprezece generații de voluntari. Iată parcursul istoric al „super-eroilor”

art_4

„Una dintre principalele unități de măsură a calității activității noastre, în general”, așa definește însăși președinta Ana Revenco echipa mereu tânără și ambițioasă a voluntarilor din Programul Educatorilor de la Egal la Egal, La Strada. Când vine vorba despre direcțiile strategice de dezvoltare a programelor, voluntarii se regăsesc mereu printre ele, în topul primelor trei. În acest an, organizația a acordat diplome celei de-a cincisprezecea generații de voluntari. Iar cu această ocazie, au făcut și o scurtă trecere în revistă a punctelor de reper din istoria „Super-Eroilor”, cum îi numesc ei cu drag și cu mândrie.

2003 – debutează activitățile de voluntariat, prin desfășurarea de instruirilor cu genericul „Tinerii – lideri în promovarea drepturilor femeii”.

2005 – este elaborat Ghidul pentru Programul Educatorilor de la Egal la Egal în prevenirea traficului de ființe umane.

2007- în iulie, apare prima publicație a voluntarilor La Strada, iar în decembrie, în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Voluntarilor din Moldova, o discipolă a echipei tinere La Strada obține titlul ”Cel mai activ voluntar”.

2009 – pe parcursul anului, au fost organizate în total 430 de seminare, cu participarea a 8 980 de elevi din școlile și liceele de la sate.

2011 – lista voluntarilor numără deja 150 de nume de Super-Eroi.

2012 – pe agenda activităților apare prevenirea exploatării sexuale a copiilor și asigurarea unui internet sigur pentru copii.

2016 – voluntarii au reușit să informeze peste 50 mii de tineri și tinere, semeni de-ai lor, despre migrația în siguranță, despre relațiile armonioase în familie și despre navigarea sigură în mediul online.

2018 – La Strada spune ”Mulțumesc” celei de-a XV-a generații de voluntari, În cei 15 ani de activitate, Educatorii de la Egal la Egal au ajuns practic în fiecare a doua școală din țară.

art_1

„Adio” sau „pe curând”?

Anual, organizația selectează câte 20-25 de persoane noi, care se alătură voluntarilor cu experiență din anii precedenți. Aceasta era formula cea mai eficientă pentru transferul de cunoștințe și abilități, dar și pentru confortul psihologic al voluntarilor. Recent, conducerea La Strada a luat o decizie importantă – să ia o scurtă pauză în colaborarea cu ei. Mai exact, o pauză de doar câteva luni, timp în care să reușească să-și revizuiască felul în care vor să continue colaborarea cu Super-Eroii.

„Motivele pentru care revedem colaborarea noastră cu ei sunt mai multe. Întâi de toate, după cincisprezece ani, de când voluntariatul e parte a activității noastre, ei înșiși s-au schimbat foarte mult. Dacă acum un deceniu rândurile lor erau completate preponderent de adulți, studenți în anul 3 sau 4 de facultate, acum voluntarii La Strada sunt din ce în ce mai tineri. Marea lor majoritate sunt liceeni, cu alte viziuni, cu alte ritmuri de lucru și cu așteptări diferite de la acest program. Totodată, au evoluat mult și tehnologiile informaționale. Și, cum La Strada este singurul ONG din Republica Moldova, specializat în promovarea siguranței on-line a copiilor, ar fi straniu să nu vrem să revedem modul în care le vorbim copiilor despre acest subiect”, ne-a explicat Ana Revenco.

art_2

Și totuși…

E practic imposibil să percepi astăzi La Strada fără componenta cea mai fragedă și mai energică a ei. De aceea, chiar dacă Programul Educatorilor de la Egal la Egal a fost „înghețat” zilele acestea, organizația nu renunță la tradiția de a număra toamna bobocii. În lunile septembrie-octombrie, La Strada Moldova va reveni cu vești despre noile condiții de colaborare cu voluntarii. Rămâneți cu ochii pe pagina de Facebook ca să fiți primii care află noutățile, iar până atunci puteți vedea o galerie foto cu momente sclipitoare din activitatea „Generației de Aur”, a XV-a, de voluntari ai „Programului Educatorilor de la Egal la Egal”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente