Agenții economici care vor continua să deverseze ape uzate cu concentrații majorate de poluanți vor rămâne fără apă

ff

Circa 90 de agenți economici din Chișinău sunt în vizorul furnizorului de apă. În acest sens, aceşti agenţi economici au primit prescripții şi au fost avertizaţi despre necesitatea strigentă de adeversa în sistemul public de canalizare a apeloe uzate cu concentraţii majorate de poluanți. În caz contrar, riscă să le fie suspendată furnizarea apei potabile sau recepţionarea apelor uzate.

Astfel, Apă-Canal, a solicitat tuturor agenților economici suspendarea deversării în sistemul public de canalizare a apelor uzate cu depaşiri sporite ale ingredienţilor poluanţi. Mai mult, pentru a evita suspendarea contractelor, furnizorul de apă îndeamnă toți consumatorii care prestează servicii de producție să revadă procesul tehnologic și să nu deverseze substanțe care depășesc concentranțiile maximal admisibile (CMA). Și aceasta deoarece, urmare a constatării faptului nominalizat, se aplică plata, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Apelul vine mai cu seamă și în contextul în care de la începutul anului curent a demarat implementarea Contractului  „Reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate şi Linia Nouă de Tratare a Nămolului”, conform Programului de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă din municipiul Chişinău, finanţat din sursele creditelor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi din Grantul Investiţional oferit de Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a Uniunii Europene (FIV UE).

Astfel, în scopul asigurării implementării cu succes a Contractului privind „Reabilitarea Staţiei  de epurare a apelor uzate şi linia nouă de tratare a nămolului”, în rezultatul încercărilor de laborator a probelor prelevate, în cazurile constatării de depăşiri majore a CMA de poluanţi, furnizorul de apă va informa agenţii economici despre neadmiterea deversărilor de ape uzate în sistemele publice de canalizare, iar la necesitate vor solicita suportul instituţiilor abilitate pentru întreprinderea măsurilor ce se impun.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente