Expoziții, spectacole și master-classuri. Lista activităților care vor avea loc de Ziua Națională a Portului Popular

zpppp

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării organizează duminică, 24 iunie, cea de-a III-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, care se va desfășura la Palatul Republicii, între orele 11:00 – 16:00.

Programul sărbătorii a fost prezentat astăzi, 20 iunie, în cadrul unei conferințe de presă dedicată evenimentului.

Ediția din acest an a sărbătorii va avea trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat din cel tradițional.

„Costumul Tezaur” – costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor de istorie şi etnografie din Republica Moldova. Compartimentul va prezenta costumele caracteristice zonelor de nord, centru și sud ale republicii. Principiul trinității se va urmări și în costumele generațiilor: copii, tineri, adulți. În același compartiment vor fi expuse costumele tradiţionale ale minorităţilor naţionale din republică;

„Costumul Oaspete” – costume din colecția Dianei Toma (58 costume integral);

„Ia în spațiul urban” – expoziție și defilare a colecțiilor create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric: Alina Bradu, Oxana Munteanu, studenții Facultății de Arte Plastice și Design al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Evenimentul va fi completat de un program artistic, cu caracter cognitiv-distractiv, în care vor evolua colective și interpreți de muzică folclorică și etno: Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii”, conducător Nicolae Botgros; Orchestra de muzică populară „Folclor”, conducător Petre Neamțu; colectivele folclorice ,,Romanița” și „Vălenașii”; Corul popular din Tvardița, Nicolae Paliț, Valentin Butucel, Vasile Iovu, Diamanta Paterău, Nica Dudca, Viorica Moraru, Silvia Goncear, Raisa Bârnaz etc.

De asemenea, Ziua Națională a Portului Popular va fi organizată și în teritoriu. Astfel, în cca 45 de localități din 14 raioane ale țării, inclusiv în UTA Găgăuzia, vor fi desfășurate activități culturale care vor pune în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamentelor și stilurilor diverse de broderie, precum și târguri de artizanat și bucătărie tradițională.

Intrarea la eveniment este liberă.

Vedeți mai jos programul pentru această zi:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente