Absolvenții facultății Arte Plastice și Design din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și-au prezentat astăzi colecțiile de licență. Prezentarea oficială la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” a avut loc pentru al treilea an consecutiv. În total au fost prezentate 10 colecții ale tinerilor absolvenți, trei colecții ale absolvenților din România, dar și 2 colecții ale absolvenților din anii precedenți.
# Colecția Irinei Fruntașu – „Vechiul în nou – noul în Vechi”
Simplitatea formelor, dar totodată și caracterul complex relevă spiritul creativ și imaginația bogată redată printr-o gamă coloristică rafinată, asortată cu diverse accesorii tradiționale.
# Colecția Anei Bondari – „O zi de școală”
Păstrarea stilului, transformarea compozițională și stilizarea culorilor Drapelului de Stat, toate acestea au stat la baza creării pieselor. Colecția vestimentară pentru copii cu genericul „O zi de școală”, apare ca un ecou cizelat în timp.
# Colecția Carapcevschi Rodica – „Macul Sălbatic”
Sursa de inspirație vine din natură, de la culorile pe care ni le oferă natura, de la florile de câmp, de la macii care se scaldă în lumina soarelui și se leagănă în adierea vântului.
# Colecția Nataliei Lupu – „Pe aripile vântului”
„M-am bazat pe anii 50-60 și m-am inspirat de la Madame Gres, regina drapajelor, și desigur de la Christian Dior, care făcea la fel rochii în formă de floare, cu petale de flori. M-am inspirat și de la fluturi pentru că sunt grațioși și fini. În colecție predomină matasea naturală, atlasul, lurexul, toate sunt, de asemena pentru a scoate în evidență finețea am optat și pentru nuanțe mai pastelate”.
# Colecția Ecaterinei Guns – „Heaven Birds”
„Inspirația vine din natură, din gama coloristică, din fauna, păsări, mi-a plăcut ideea, tema. Am încercat să abordez suprarealismul și deconstructivismul, am încercat să combin două lucruri care sunt de fapt incompatibile. Mi s-a părut interesant experimental cu textile, cu texture, am utilizat și material netradiționale, careva structuri au fost elaborate pentru prima dată, cum ar fi cleiul polimeric. Am vrut să ies un pic din tipare, nu neapărat să șochez pe cineva, pur și simplu așa văd eu asta. Eu văd un alt tip de modă. Planific să implementez această colecție în masă, doar că un pic cu altă abordare. Mie-mi plac tot felul de festivaluri, targetul meu este costumul de film, costumul de scenă, costumul de teatru.
# Colecția Eugeniei Negruță – „Rădăcini”
„Colecția și-a luat inspirația din covoarele secular moldovenești, este o colecție în stil etno, dar puțin modernizat. Am folosit pânză de in, bumbac, lână natural și câteva fire artificiale, mici elemente de decor confecționate din lemn cu simbolistica Republicii Moldova, mici ulciorașe, floarea-soarelui. Am lucrat intensive aproximativ patru luni, am depus foarte mult efort, deoarece este un lucru individual. Planific să particip cu această colecție la Iași, pe data de 22, apoi Ia Mania și la Festivalul Portului Național”.
# Colecția Alinei Axenti – „Țărăncuța urbană”
Colecția este destinată Mileniului III și este o simbioză a elementelor moderne cu cele populare autentice, a pânzelor fine și dure, a ornamentelor tradiționale și a simbolurilor reminiscente ale zeiței Mame.
# Colecția Mariei Șerbecenco – „Dama de Pică”
Colecția este inspirată din povestea despre Alba ca Zăpada și vânătorul.
# Colecția Veronicăi Rotari – „Day and Night”
Colecția reprezintă o sinteză a secolelor de aur și este bazată pe viața istorică a Sultanului Otoman Soleiman Magnificul și Khesem-Sultan.
# Colecția Carinei Donscaia – „Legendary”
„Inspirația vine de la stilul dandy, pentru că este unul nemuritor, el este mereu în vogă, am pus accent pe Ștefan cel Mare. Am făcut o colecție pentru bărbați pentru că e cu mult mai complicat, iar mie îmi plac provocările. Inițial nu am planific să fac atât de multe piese vestimentare, dar când am început să o implementăm am înțeles că nu putem să ne oprim la pantaloni la dungă, veste și paltoane. Munca propriu zisă a durat două luni zi-noapte, dar schițele am început să le facem din septembrie”.
La eveniment au mai participat și absolvenții anilor precedenți. „Colecția mea din anul precedent este în stil vintage. Inspirația vine de la cheile vintage, micuțe cu forme interesante. La fel am și gentuțe din piele, tot în acest stil, toate detaliile sunt prelucrate minuțios. Crearea colecției, cu tot cu schițe mi-a luat aproximativ un an. Am participat cu această colecție la ArtPodium, care se organizează anual în Moldova și am luat locul I la categoria Stil Vintage, apoi am fost în Ucraina unde am participat la concursul „Moda bez granitz”, am primit și invitație la Odesa Fashion Show, unde drept premiu am avut un interviu într-o revistă de modă”, spune Elena Cojocaru.