Admitere 2018: A fost publicată metodologia de înscriere la universitățile din România

BAC 2018 (27)

Ambasada României în Republica Moldova informează că Ministerul Educației Naționale din România a publicat pe pagina oficială metodologia de admitere a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat, în anul universitar 2018-2019.

Potrivit Ministerului Educației român, pentru procedura de selecție și admitere pentru anul universitar 2018-2019 se aplică prevederile metodologiei de anul trecut, respectiv Metodologia privind școlarizarea românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat din România, începând cu anul universitar 2017-2018.

Printre noutățile pe care metodologia de anul trecut le aducea este și faptul că au fost reduse costurile de timp sau deplasare pentru depunerea dosarelor de candidatură, fiind aprobate următoarele modalități: electronic (pe o adresă de e-mail stabilită de instituția de învățământ superior), prin poștă pe adresa universităților, la târgurile educaţionale organizate pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit legislaţiei în vigoare și la sediile extensiunilor universitare care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, concursul de admitere la studii universitare de licență a românilor de pretutindeni se va realiza de către universități, pe locurile alocate românilor de pretutindeni, pe baza concursului de dosare și a criteriilor stabilite de acestea. Toate noutățile metodologiei le găsiți aici.
Amintim că pentru anul universitar 2018-2019, universitățile de peste Prut vor oferi 6147 de locuri, atât pentru viitorii studenți, cât și pentru tinerii care optează pentru ciclul de master sau doctorat. Prin urmare, pentru studiile de licență vor fi oferite 3970 de locuri, ciclul master –1968 de locuri, iar viitorilor doctoranzi universitățile le vor propune 209 locuri.

Astfel, cele mai multe locuri pentru ciclul licență sunt oferite de către Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în total 588. Alte 375 de locuri sunt propuse de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cele mai puține locuri pentru ciclul licență sunt oferite de către Universitatea de Arta și Design din Cluj-Napoca, doar 5 la număr, potrivit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente