Lipsa forțelor de muncă din Găgăuzia i-a făcut pe autoritățile din regiune să finanțeze studiile a 50 de elevi la UTM

4FA4923A-0CFE-45C1-B6DD-1D76B28F3A8E_w1023_r1_s

Autoritățile din Găgăuzia vor acoperi integral taxa de şcolarizare pentru elevii găgăuzi, care au decis să urmeze o specialitate în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei.Acest lucru a fost anunţat de Bașcanul Găgăuziei, Irina VLAH, la întâlnirea cu elevii şi părinţii din regiune, care a avut loc în incinta Liceului Teoretic Raional „G. A. Gaidarji” din mun. Comrat. 

Autoritățile regiunii notează o lipsă acută de ingineri, programatori, constructori și arhitecți. Astăzi aceste și alte profesii sunt cele mai solicitate în regiune. „Tinerii vor semna un acord cu Comitetul Executiv al Găgăuziei, care, la rândul său, se va obliga să le ofere locuri de muncă calificate în regiune”, a menţionat Vadim Ceban, prim-vicebașcanul de Comrat.

Reprezentanții Universităţii Tehnice a Moldovei au fost prezenți și ei la acest eveniment unde a răspuns la întrebările elevilor privind procedura de admitere din acest an, menţionând că pentru comoditatea depunerii actelor, în regiune va fi inaugurat un birou local de colectare a actelor pentru toţi cei care doresc să aleagă o specialitate din cadrul UTM.

În acest an, Compania Fujikura a demarat construcția unei noi fabrici cu o suprafață de 10 mii de metri pătrați pe teritoriul Parcului Industrial Comrat. Prezent la eveniment, directorul Fujikura Automotive Comrat, Petru Caraman, absolvent al Universităţii Tehnice a Moldovei, a salutat decizia autorităţilor din regiune de a pregăti ingineri în cadrul UTM, asumându-și implicit acoperirea taxei de instruire, subliniind o dată în plus necesitatea acută a cadrelor de ingineri pentru dezvoltarea economiei din Găgăuzia.

Deja în acest an, Comitetul Executiv al Găgăuziei va sprijini 50 de elevi din regiune, cărora li se va acoperi taxa de instruire în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente